Vlaanderen: geen fossiele brandstoffen meer na 2050

Het Vlaams Parlement heeft quasi unaniem beslist dat diesel- en benzinewagens niet meer op Vlaamse bodem zullen mogen rijden na 2050. Het verbod zal in verschillende stappen worden ingevoerd.

Vanaf 1 januari 2017 wordt in Vlaanderen al een algemene snelheidsbeperking van 70 km/h opgelegd buiten de bebouwde kom, en nu heeft het Gewest beslist om auto’s met een verbrandingsmotor te verbieden tegen… 2050. Het Vlaams Parlement heeft een langetermijns klimaatplan opgesteld. Daarin staat onder meer dat de parlementariërs ervoor kiezen om de auto met verbrandingsmotor in diverse stappen te elimineren. Tegen 2030 moet de helft van de auto’s op het grondgebied elektrisch rijden. In 2035 zou de verkoop van modellen met een benzine- of dieselmotor verboden moeten zijn en vanaf 2050 mogen ze ook niet meer rondrijden. Vanaf 2019 zullen trouwens alle bussen van de Lijn al ofwel elektrisch, ofwel hybride, ofwel waterstofgestookt zijn.

 

Belastingen en netwerk

De overgang naar elektrische auto’s moet verder via fiscale stimuli verlopen. Op dit moment zijn de enige alternatieven met het gebruikscomfort van een traditionele verbrandingsmotor de hybride oplossingen en CNG (aardgas). We zullen dus een aangepast belastingsstelsel mogen verwachten. Het Vlaams Gewest wil verder een kilometerheffing introduceren, en er staan nog andere wegen open om de vervuiling van de atmosfeer tegen te gaan. Zo moet de huidige bouwwoede, die 6 hectare per dag vult, worden afgeremd naar 3 hectare per dag, en tegen 2025 zelfs naar 0 hectare per dag. Ook warmtepompen zouden worden bevoordeeld.

 

Technologie

2050, dat is pas over 34 jaar. Politiek gezien is dit dus een langetermijnstrategie, die ongetwijfeld nog zal wijzigen. De parlementsleden kijken vooral naar de auto-ingenieurs om de technologie van vandaag te verbeteren, vooral dan qua batterijen, laadtijd en rijbereik van de elektrische auto. Ook waterstof staat op de planning, maar de meest rationele weg lijkt vandaag die van de volledig elektrische auto die met “groene” stroom wordt bijgeladen. Bovendien zou dit wagenpark zich omvormen tot een gigantisch batterijpark waarmee het stroomnetwerk kan worden ontlast, vooral bij grote klimatologische of geologische gebeurtenissen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*