100.000 elektrische voertuigen in Brabant binnen 10 jaar

Binnen tien jaar moeten er in Brabant honderdduizend elektrische auto’s, bussen en andere voertuigen rondrijden. Om dat mogelijk te maken komen er verspreid over de provincie de komende twee jaar tweeduizend nieuwe oplaadpunten bij.

Dat staat in het ‘100.000 voertuigenplan’ dat is gepresenteerd door energiegedeputeerde Annemarie Spierings.

De provinciebestuurder gaat onderzoeken hoe de overstap naar elektrisch rijden aantrekkelijk kan worden gemaakt. Om te beginnen moet het voor de individuele automobilist financieel de moeite waard zijn. Daarom denkt Spierings na over de voor- en nadelen van ‘financiële prikkels’. Ook moet het ‘e-rijders’ zo comfortabel mogelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om parkeerplaatsen met een laadpaal van te voren te reserveren.

Verder wil de provinciebestuurder dat er meer van die palen op privéterrein komen. Nu verrijzen ze voornamelijk op publiek terrein.

In 2024 rijden er alleen nog maar elektrische bussen op het Brabantse openbaar vervoernetwerk. Een eerste stap is in Eindhoven al gezet. Daar rijden intussen 43 elctrobussen rond. Overigens hadden die ook al in Breda door de stad kunnen rijden, maar dat ging niet door vanwege problemen met de aanbesteding van de buslijnen in 2014.

Spierings wil niet alleen de bezitters van elektrische auto’s helpen. Ook mensen die gebruik maken van een e-bike krijgen extra aandacht. Daarom wil ze meer en nog veiliger snelfietsroutes laten aanleggen.

In heel Nederland rijden er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek op dit moment honderdduizend elektrische auto’s rond. Het totale autobezit bedraagt ruim 12 miljoen auto’s. Daarvan rijden er in Brabant een kleine 2 miljoen rond.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*