Duitse overheid investeert € 250 mln in waterstof

De Duitse overheid stelt tot en met 2026 € 250 mln beschikbaar voor onderzoek naar en de verdere ontwikkeling van waterstof-brandstofcelauto’s.

Dat meldt Die Welt.

Het doel van de fikse investering is om geavanceerde technologieën klaar te stomen voor de markt. Daarnaast wordt een deel van de investering ingezet voor de bouw van waterstoftankstations.

“We staan met elektrische mobiliteit voor de grootste mobiliteitsrevolutie sinds de uitvinding van de auto”, zegt Alexander Dobrindt, minister van transport, tegenover Die Welt. “De waterstof-brandstofcel is een belangrijke technologie voor deze ontwikkeling. Daarom ondersteunen we de aankomende tien jaar de innovaties op dit gebied.”

Dit is overigens niet de eerste keer dat de Duitse overheid in waterstofauto’s investeert. Sinds 2006 werd al circa € 140 mln in de ontwikkeling van de technologie gestoken.

Waterstof-brandstofcel technologie

Momenteel nemen waterstofauto’s een minuscuul percentage van het totale Duitse wagenpark van 42 miljoen auto’s in beslag. Volgens Die Welt zijn daar verschillende redenen voor. Ten eerste is de technologie duur, waardoor een waterstofauto momenteel veel duurder is dan een auto met een conventionele verbrandingsmotor.

Daarnaast is het aantal waterstoftankstations in Duitsland nog te gering. Ook de bouw van een waterstoftankstation is geen goedkope aangelegenheid. Onderzoekers schatten de kosten van de bouw van een dergelijk tankstation op € 1,5 mln, stelt Die Welt.

Toyota

Toyota en Hyundai zijn momenteel de meest vooraanstaande automerken die een waterstofauto op de markt hebben gebracht. Toyota heeft met de Mirai (zie foto) de meest succesvolle waterstofauto in handen. Maar ook bij de Mirai valt de verkoop tegen.

BMW heeft aangekondigd in 2025 met een waterstofauto op de markt te komen. Ook Lexus liet onlangs weten een waterstofauto in ontwikkeling te hebben.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*