België | 22 organisaties slaan handen in elkaar om meer elektrische wagens op straat te krijgen

Vandaag hebben 22 organisaties en bedrijven de ‘e-mobility cluster’ voorgesteld tijdens een persmoment in Houthalen. Het doel van de samenwerking is om op zoek te gaan naar de meest geschikte mobiliteits- en energiesystemen voor elektrische voertuigen en de drempels bij de aankoop van een elektrische wagen weg te nemen.

De doelstelling in Vlaanderen is om in 2020 75.000 elektrische wagens op de Vlaamse wegen te zien rijden. In 2030 wil de Vlaamse regering dat 50 procent van de nieuw aangekochte wagen elektrisch is.

Systeem van actoren
“Heel wat bedrijven zijn bezig met oplossingen te zoeken om meer elektrische wagens te verkopen, maar die bedrijven kunnen dat niet alleen”, zegt Bart Vercoutere, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen. “Daar heb je een veel groter systeem van actoren voor nodig dan bij de verkoop van een dieselwagen bijvoorbeeld. Daarom slaan wij nu de handen in elkaar om samen oplossingen te zoeken en zo de doelstellingen van minister Tommelein waar te maken.”

De e-mobility cluster is een initiatief van i-Cleantech Vlaanderen samen met Febiac, Tecnolec en Traxio. Negentien bedrijven, waaronder Renault, Bebat, Greenville, Volkswagen en Audi, zetten hun schouders onder het initiatief.

Software
De cluster heeft al een mogelijke oplossing bedacht voor de extra belasting op het elektriciteitsnet dat zoveel elektrische auto’s zullen veroorzaken. “We hebben software ontwikkeld die ingebouwd is in laadpalen en die het laden van een elektrische auto kan uitstellen naar een moment dat er voldoende hernieuwbare energie beschikbaar is”, aldus Stefan Lodeweyckx, CEO van Enervalis. “Zo kan de doelstelling van 75.000 elektrische auto’s gehaald worden zonder het elektriciteitsnet te belasten.”

Zichtbaarheid
Anderzijds gaat de Vlaamse regering ervoor zorgen dat de zichtbaarheid van de elektrische wagen zal stijgen. “Mensen zien geen laadinfrastructuur en beslissen daarom om toch maar geen elektrische wagen te kopen”, aldus Jochen De Smet, adviseur Energie van Vlaams minister Tommelein (Open Vld). “We plaatsen daarom volgend jaar 750 laadpalen op publieke plaatsen in alle gemeenten van Vlaanderen. Die locaties worden nu vastgelegd.”

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*