Arnhem gaat voor slim laden van elektrische auto’s

eEnergie van duurzame bronnen, zoals zon en wind, heeft als nadeel dat die energie niet altijd in even grote mate beschikbaar is. Om Arnhem verder te verduurzamen gaat de gemeente de 25 laadpalen van EVnetNL overnemen en samenwerken met het Living Lab Smart Charging (LLSC) en Allego.

Het is de bedoeling van de gemeente om een bijdrage te gaan leveren aan de ontwikkeling van ‘Smart Charging’. Bij dat concept gaan elektrische auto’s fungeren als opslagpunt op het moment dat er een overschot is aan duurzaam opgewekte energie. Wanneer er minder duurzame energie wordt opgewekt gaan deze auto’s energie leveren.

Het overnemen van de laadpalen van EVnetNL is nog maar een eerste begin. De samenwerking met Living Lab Smart Charging moet ertoe leiden dat alle 120 Arnhemse laadpalen ‘slim’ worden. Door middel van proeven en praktijktesten, na installatie van nieuwe hard- en software, zal een nieuwe internationale standaard voor ‘Smart Charging’ worden ontwikkeld.

Het beheer van de laadpalen zal worden uitgevoerd door Allegro, die alle openbare laadpalen in Arnhem al beheert. Dat het beheer in één hand komt heeft als voordeel dat er slechts één tarief zal gaan gelden.

Wethouder duurzaamheid Anja Haga over de samenwerking: “Alle Arnhemmers kunnen straks slim en duurzaam gaan laden en bijdragen aan de energietransitie. We hebben als stad grote ambities op het gebied van duurzaamheid, en als elektriciteitsstad natuurlijk een naam hoog te houden. De samenwerking met LLSC past perfect in de strategie ‘New Energy made in Arnhem.”

De gemeente Arnhem heeft veel ervaring met elektrisch vervoer. Zo is de Trolley 2.0 in ontwikkeling en zijn inmiddels 120 laadpalen in de stad actief. Het opladen van elektrische auto’s in Arnhem gebeurt nu met lokale energie van Vandebron, opgewekt in de provincie. Een volgende stap is het gebruiken van je ‘eigen’ opgewekte energie, waarbij de e-rijder bij elke laadbeurt zelf een duurzame lokale energiebron kiest voor het opladen van de elektrische auto.

Omdat dat laatste nu nog niet mogelijk is willen de gemeente Arnhem, Allego en EVnetNL deze ontwikkeling gaan versnellen door samen te gaan werken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*