BMW introduceert slim laden op basis van weerbericht

BMW introduceert een systeem voor het zo optimaal mogelijk laden van voertuigen met zonnestroom. Tevens komt de autofabrikant met een oplossing waarbij accu’s worden hergebruikt voor energieopslag.

Op de Consumer Electronics Show CES in Las Vegas, die deze week plaatsvindt, introduceert BMW het zogenoemde BMW i Home Charging Services. Deze oplossing is bedoeld voor het zo voordelig mogelijk thuis laden van elektrische en plug-in hybride modellen. Het systeem benut bij voorkeur energie van zonnepanelen, maar bij het ontbreken daarvan kiest het voor laden tijdens de uren met het goedkopere nachttarief.

Laadoplossing bespaart 800 dollar

De laadoplossing streeft naar zo laag mogelijk energiekosten; In de Verenigde Staten is het te besparen bedrag geschat op 800 dollar per jaar. Het systeem zou bijzonder gebruiksvriendelijk zijn en is verder  geïntegreerd in het elektriciteitsnetwerk en maakt gebruik van diverse online datasystemen.

Groene energie zonder zorgen

BMW stelt de eerste autofabrikant te zijn die een dergelijke oplaadservice biedt. Projectmanager Julian Lienich: ‘Het doel is elektrische mobiliteit zo voordelig mogelijk te maken met gebruik van groene energie, zonder dat gebruikers er omkijken naar hebben.’  De presentatie op de elektronicabeurs is in samenwerking met energiemaatschappij Beegy opgezet. Een met zonnepanelen bedekte carport levert stroom aan de BMW i Wallbox, die is ontwikkeld om BMW i modellen thuis op te laden. Aan de hand van de zonkracht en het elektriciteitsnetwerk thuis bepaalt het systeem automatisch de efficiëntste laadoptie.

Laden volgens weervooruitzicht

De benodigde data komen van Solarwatt en Kiwigrid. Een beeldscherm op de beursvloer in Las Vegas toont de actuele weersvooruitzichten met de te verwachten zonkracht, zodat bezoekers kunnen zien hoe het oplaadsysteem van BMW i deze verwachting benut om oplaadtijden optimaal te managen. En als de zon niet schijnt, schakelt het systeem over op de tijden met goedkope stroom van het thuisnet.

Energieopslag gebruikte batterijen

Verder toont BMW een systeem voor de energieopslag in gebruikte BMW i-batterijen, die op deze manier een tweede leven krijgen. De zonne-energie van overdag kan in deze opslagunits worden opgeslagen en is vervolgens ’s avonds en ’s nachts beschikbaar voor het laden van de batterijen in de auto. De batterijen kunnen ook dienen voor aanvullende elektriciteitsvoorziening in huis.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*