Invloed bijtelling op BMW : ‘We mikken op voorzichtige groei’

Volgend jaar is er nog maar één optie voor wie een laag bijtellingspercentage wil: een volledig elektrische auto. Welk effect heeft dat op de vraag naar EV’s, plug-ins en de rest van het modellengamma? Wij legden het voor aan BMW Nederland.

“;We zijn helemaal niet zo blij met de veranderende bijtellingsregels, want het is de doodsteek voor de plug-in hybride”. Duidelijk: BMW Nederland is niet te spreken over het verdwijnende bijtellingsvoordeel voor PHEV’s. Tegelijkertijd bieden de nieuwe bijtellingsgrenzen kansen voor de volledig elektrische versie van de i3. “;Dit jaar hebben we zo’n 500 i3’s verkocht, voor 2017 verwachten we een voorzichtige groei. Laten we zeggen dat we het aantal minimaal hopen te evenaren”, licht de in Rijswijk gevestigde importeur toe. En de versie met range-extender? “;Doordat het bijtellingsgat met de volledig elektrische versie nu al groot is, wordt die laatste nauwelijks nog verkocht.” Volgend jaar zal dat zeker niet anders zijn, want dan krijgt de i3-met-brandstoftank net als nagenoeg iedere andere auto te maken met 22 procent bijtelling. Onterecht, volgens BMW: “;Het is een elektrische auto met een range-extender, geen plug-in hybride. Dat onderscheid maakt de overheid echter helaas niet”.

Concurrentie
Tegenhanger van z’n gunstige bijtelling is de relatief heftige concurrentie waarmee de recent herziene i3 volgend jaar te maken krijgt. Renault heeft een Zoe gepresenteerd die veel verder komt op een acculading, Opel volgt met de Ampera-e en Hyundai is positief gestemd over de Ioniq Electric. Volgens BMW kan dat echter ook gunstig uitpakken, omdat elektrisch rijden hierdoor sneller inburgert. Om dat voor elkaar te krijgen, zouden ook (belasting)voordelen voor particuliere rijders volgens het merk een goede stimulans zijn.

Dit jaar zijn het vooral de plug-in hybrides die voor blije gezichten zorgen. Over het gehele jaar gemeten was ongeveer één op de vijf in Nederland verkochte BMW’s een plug-in, in december zijn die auto’s zelfs goed voor de helft van de verkoopcijfers. Dat het daarbij om zogenaamde ‘dealerregistraties’ voor verkoop op een later moment gaat, ontkent BMW ten stelligste: “;Dit zijn klantenauto’s die daadwerkelijk verkocht zijn.”

Begeerlijk
Volgend jaar zal de rol van de 225XE, 330E en 740E (de X5 eDrive heeft nu al 21 procent bijtelling) een stuk kleiner zijn. Tegelijkertijd is dat goed nieuws voor de rest van het gamma, dat er financieel juist aantrekkelijker op wordt. BMW vertrouwt op z’n traditionele sterke punt: “;Nu bijtelling niet meer zo’n grote rol speelt, hopen we dat de begeerlijkheid van onze producten mensen over de streep zal trekken.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*