LG partner elektrische Ampera-e

Voor General Motors is het forse 60 kWh batterijpakket een structureel onderdeel van zijn nieuwe elektrische Ampera-e, merken we tijdens een bezoek aan het Global Battery Systems Lab in een fabriek in Lake Orion (VS). GM schroomt niet om ons in de ontwikkelingsafdeling heel tastbaar te laten zien dat LG leverancier is van de accu’s.

We zien hoe het complete battery pack, inclusief regelelektronica en de temperatuurregeling van de 288 cellen, wordt aangeleverd. Tony Modaffery, engineering group manager vertelt: ‘Het is van cruciaal belang dat de cellen bij laden en ontladen op de juiste temperatuur zijn. Mede daarom heeft deze nieuwe generatie een veel langwerpiger vorm, waardoor de verschillen in temperatuur over de lengte van een cel klein blijven. Maar zo houden we de vloer van de auto ook laag.’

We zien ruimtes vol testkasten, waarin cellen en modules – ook van LG’s concurrenten – met bijbehorende software onder beheersbare omstandigheden worden beproefd. Daarbij gaat het om kleine maar cruciale details, vertelt Modaffery: ‘We beproeven in duurtesten bijvoorbeeld exact hoeveel de cellen bij het laden zwellen. Tussen de cellen zit een dun laagje speciaal schuim dat de verschillen precies kan opvangen, zodat ze mechanisch niet tegen elkaar drukken.’

De meest imposante opstelling is een metershoge temperatuurgeregelde testbank waarin het complete accupakket in alle richtingen aan trillingen en zware klappen wordt onderworpen, terwijl hij elektrisch vol belast wordt. Ook dat gebeurt bij zeer lage tot extreem hoge temperaturen. ‘In twee weken ondergaat hij het equivalent van tweemaal een autoleven. De resultaten geven ons het vertrouwen om acht jaar of 160.000 km garantie op de accu te geven.’

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*