E-bikes opladen aan zonnefietspad met zeezoutbatterij

Het zonnefietspad in Krommenie is wereldwijd bekend. Het concept is nu ook voor kleinere oppervlakten beschikbaar. De provincie Groningen is de eerste afnemer.

Groningen gaat de technologie toepassen in een multifunctionele bank met oplaadpunten voor elektrische fietsen, een mobiele telefoon of een tablet. Rond april 2017 plaatst de provincie de bank in Blauwe Stad, een waterrijk natuur- en woongebied ten oosten van de stad Groningen.

3.500 kilowattuur

De multifunctionele bank bestaat uit een slimme en groene combinatie van producten van drie partijen: SolaRoad, Dr. Ten en Define-it. De door de SolaRoad Kit opgewekte energie wordt opgeslagen in twee zeezout-accu’s. Deze accu’s zitten verpakt in de multifunctionele bank van gerecycled materiaal. De zogenoemde SolaRoad Kit levert 3.500 kilowattuur per jaar op. Dit is genoeg energie voor een gemiddeld huishouden voor een jaar.

De bank heeft vier stopcontacten voor het opladen van een mobiele telefoon, elektrische fiets of een tablet. De technologie in de bank wordt door Define-it met elkaar verbonden. De bank heeft ook een fietsenrek.

SolaRoad is een project van provincie Noord-Holland, TNO, Ooms Civiel en Dynniq. Een proeftracé van 90 meter SolaRoad ligt sinds 2014 in Krommenie, en er wordt gewerkt aan diverse vervolgprojecten.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*