Tesla bouwt superieure e-bike accu’s

Het klinkt als een sprookje, e-bike accu’s die net zo lang meegaan als de e-bike zelf. Een levensduur van 10 jaar of zelfs langer is in zicht. Dat komt door een nieuwe accu-cel technologie waarvoor Tesla de aanzet tot ontwikkeling gaf. Deze accu’s vergroten de actieradius van elektrische fietsen ook nog eens fors en komen al in 2018 op de markt.

Dat de fabrikant van elektrische auto’s Tesla achter de ontwikkeling van revolutionaire accu’s voor elektrische fietsen zit, heeft alles te maken met wat er recent heeft plaatsgevonden bij accu-cel producenten Panasonic, Sony, Samsung en LG. Deze zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 80 procent van de totale wereldproductie van cellen waarmee accu’s worden gemaakt.

Als penlight batterijen

Deze cellen zijn vrijwel hetzelfde als de bekende en in elk huishouden gebruikte, penlight batterijen. Wanneer veel van deze cilindrisch gevormde cellen geschakeld worden, krijg je een e-bike accu. Uiteraard vergt dit aanvullende, geïntegreerde technologie zoals een Batterij Management System (BMS).
De vier genoemde celproducenten leverden enorme hoeveelheden cilindrisch gevormde cellen aan de IT industrie. Echter, computerproducenten zijn van cilindrisch gevormde cellen compleet overgestapt naar het gebruik van plat gevormde cellen waarmee iedere laptop, tablet en smartphone nu is uitgerust. Een klein deel van de enorme verkoopdaling van cilindrisch gevormde cellen waarmee Panasonic, Sony, Samsung en LG werden geconfronteerd, is gecompenseerd door cellen voor accu’s van e-bikes en andere lichte elektrische voertuigen (LEVs). De verkoop daarvan was alleen te gering voor Panasonic, Sony, Samsung en LG om serieus te investeren in de ontwikkeling van nieuwe celtechnologie.

Tesla plaatst enorme orders

Totdat Tesla bij hen aanklopte en giga-orders voor cilindrisch gevormde cellen plaatste. Het is vooral Tesla’s nieuwste elektrische auto, Model 3, dat de vier producenten van accucellen aanspoorde tot de ontwikkeling van nieuwe technologie. Voor de betaalbare Tesla Model 3 (verkoopprijs 35.000 dollar) moesten er kleinere, lichtere accu’s komen die ook nog eens voor een grotere actieradius zorgden. In eerste instantie waren accu-cel producenten in staat de capaciteit te vergroten van de op dit moment algemeen gebruikte 18650 cellen. Volgens algemeen directeur Mo-Hua Yang van de, in Taiwan gevestigde, accuproducent HiTech Energy, had de 18650 cel een capaciteit van 2.2Ah. Nu is dat 3.5Ah. Voor een nog grotere capaciteit moest er een nieuwe cel worden ontwikkeld.

Nieuwe 21700 accu-cel

Tijdens de Eurobike Show van afgelopen september maakte die nieuwe accu-cel (21700 genoemd) zijn opwachting. Die vormde niet het grote nieuws van deze vakbeurs. Dit nieuwe fenomeen werd zelfs niet tentoongesteld maar alleen vermeld in een persbericht van BMZ, de grootste e-bike accuproducent in Europa. Op vragen van Tweewieler legde BMZ baas Sven Bauer uit wat voor een revolutie deze nieuwe cel voor elektrische fietsen teweeg gaat brengen. Met name omdat 21700 cellen zorgen voor een veel langere levensduur van e-bike accu’s. Daarnaast bieden ze ook een fors verbeterde capaciteit voor het leveren van meer power en meer trapondersteunde kilometers.
BMZ is niet de enige accuproducent die overtuigd is van de bijzondere eigenschappen die de 21700 cellen opleveren voor e-bike accu’s. Taiwan producent HiTech Energy claimt zelfs dat het de nieuwe standaard voor e-bike accu’s wordt. En dat deze standaard al in 2018 gaat gelden. Dus de vraag is: wat houdt 21700 nu precies in?

Groter formaat; meer capaciteit

Het is een cel met een grotere omvang. In plaats van de 18650 cel (18 mm doorsnee en 65 mm hoog) heeft de 21700 een doorsnee van 21 mm en een hoogte van 70 mm. Dit grotere formaat levert een hogere capaciteit op; tot 4.8Ah. Dit verlengt de levensduur van de accu van de huidige ongeveer 500 oplaadcycli tot zelfs 1.500 à 2.000 cycli.
Die mogelijke 2.000 oplaadcycli vormen de basis voor een aanzienlijk verlengde levensduur van e-bike accu’s. Vooral omdat opladingen ‘killing’ zijn voor accu’s, volgens BMZ directeur Bauer. “Omdat de noodzaak om constant de e-bike accu op te laden niet langer aanwezig is, maakt dat de 21700 cellen zorgen voor een veel langere levensduur.”

Accu’s met meer kracht en bereik

Algemeen Directeur Mo-Hua Yang van accu-producent HiTech is dezelfde mening toegedaan over de van 21700 cellen voorziene accu’s. Maar hij voegt daar aan toe dat er nog een andere, noodzakelijke eigenschap een rol speelt. In het bijzonder vanwege de snel toenemende verkopen van elektrische mountainbikes. Die vragen om accu’s met meer kracht en meer bereik. Yang zegt: “Accu’s met 1.500 tot 2.000 oplaadcycli en 700 Wh zullen de nieuwe standaard in 2018 zijn.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*