Komt de eerste vliegende taxi uit Nederland?

Als het aan Uber ligt gaat het over tien jaar mensen in een vliegende auto vervoeren. Files zijn dan verleden tijd en ritten die nu nog een paar uur duren, zijn straks in enkele minuten te bevliegen. Het is een droom voor iedere forens.

Hoewel Uber toegeeft dat het nog wel een weg te gaan heeft, is deze visie van het recalcitrante bedrijf toch een ontwikkeling om in de gaten te houden. Mede omdat het Nederlandse PAL-V al in 2018 de eerste negentig vliegende auto’s gaat leveren.

Luchtruim

En PAL-V is niet de enige. Google medeoprichter Larry Page heeft naar verluidt ook aandelen in een bedrijf dat vliegende auto’s maakt: Zee.Aero genaamd. Airbus werkt aan de vliegende A3 Vahana. Verder is het Amerikaanse Terrafugia actief op dit terrein en de Slowaakse AeroMobil zou in 2017 al gaan uitleveren.

Maar de ene vliegende auto is de andere niet. En is het wel mogelijk om met z’n allen ons luchtruim bezet te houden? In Nederland is het al verboden met drones te vliegen, laat staan dat taxi’s kunnen vliegen.

Uber heeft een paar eisen aan zijn vliegende taxi gesteld. Zo moet het betaalbaar zijn, elektrisch en zoals het futuristische vehikel VTOL (kortweg Vertical Take-off and Landing) wordt genoemd, moet het ook verticaal kunnen stijgen en landen, zodat er geen uitgestrekte landingsbaan nodig is. Bijzonder handig voor wie vanuit zijn achtertuin de lucht in wil, maar volgens Pal-V-ceo Robert Dingemanse is dat tegelijkertijd ook een beperking. Daarmee is de VTOL geen vliegtuig meer, maar een drone. En het kenmerk van een drone is dat hij geen vleugels heeft.

En dat is gevaarlijk. ‘Als er één motor uitvalt en het vliegtuig moet zelfstandig landen, dan moeten de vleugels of de rotor het overnemen om veilig te kunnen landen,’ zegt Dingemanse. ‘Maar deze human drone, zoals ik hem noem, heeft geen vleugels, dus hij stort direct neer. Ik zou hier niet in durven zitten.’ Daarbij komt dat de wetgeving nu nog dwars ligt. Naast het verbod op drones is verticaal opstijgen volgens Dingemanse alleen mogelijk buiten de bebouwde komt. Daarmee vervalt dat handige idee van vliegen vanuit de achtertuin.

Grenzen opzoeken

Maar Uber heeft wel vaker bewezen de grenzen op te zoeken en de wetgeving een duwtje gegeven. Bovendien heeft het nog tien jaar. Daarin kan technologisch veel veranderen. Visionair als ze zijn, laat het concern niet voor niets nu al dit proefballonnetje op. Nu heeft het nog tijd te pleiten voor meer landingsbanen: op parkeergarages, helikopterplatformen of in een weiland langs de snelweg. Er moet een infrastructuur worden aangelegd waarop de vliegende taxi’s kunnen landen. Van daaruit kan Uber het vervoer met zijn taxinetwerk zelf regelen.

Beperking

Want dat is een volgende beperking: de VTOL kan niet rijden. Waar de Nederlandse PAL-V na zijn vlucht zijn vleugels inklapt en over de weg verder rijdt, daar werkt de vliegende taxi VTOL van Uber meer als een helikopter. Het zijn altijd de laatste kilometers die het duurste en meest complex zijn. En aangezien Uber de kosten voor een vliegrit naar $20 wil brengen, moeten er keuzes worden gemaakt. Maar dan moet er na de rit dus nog wel een stuk worden afgelegd.

Uber moedigt bouwers van de VTOL’s aan met veilige en goedkope exemplaren te komen. De PAL-V heeft een kostprijs van €500.000. Dat is te duur voor een taxichauffeur en om de vliegreis goedkoop te maken. Tenzij we allemaal gaan vliegen. Volgens ceo Dingemanse is dat in theorie al mogelijk. ‘Als we alleen het wegennet volgen in de lucht, dan krijgen we daar de derde dimensie bij omdat we boven en onder elkaar kunnen vliegen. Dan ontstaan er meer mogelijkheden.’

Infrastructuur

Tijdens de Olympische Spelen in Atlanta in 1996 zijn met deze luchtinfrastructuur al testen gedaan. En dat ging volgens Dingemanse prima. ‘De infrastructuur is het probleem niet. En onze vliegende auto is volgens de wet toegestaan.’ Reden dat de Amerikanen PAL-V nog niet hebben gebeld, is dat PAL-V naast de hoge kosten ook niet elektrisch zijn en niet verticaal opstijgen en landen. Maar wie weet, als PAL-V over tien jaar toch de meest veilige oplossing blijkt, dan kan het zomaar de eerste vliegende taxi worden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*