Lichtgewicht voertuig voor stad en snelweg

HAN Automotive Research werkt aan een nieuw mobiliteitsconcept: Jack. Het lichtgewicht voertuig Jack moet zowel op de snelweg als in de stad bruikbaar zijn. Om ruimte te besparen in de stad kun je het voertuig rechtop zetten.
De druk om uitlaatgasemissies te reduceren neemt toe. Tegelijkertijd hebben we ook met urbanisatie te maken. “In 1900 woonde slechts 20% van alle mensen in stedelijk gebied. Naar verwachting is dat 70% in 2050”, zegt Bram Veenhuizen, lector HAN Automotive Research. “Dat heeft gevolgen voor de mobiliteit in de stad. De ruimte is beperkt.”

Studenten Automotive samen met onderzoekers en partners

Bij HAN Automotive werken 35 studenten aan een nieuw mobiliteitsconcept, dat zij Jack hebben gedoopt. De hogeschool zoekt partners om het projectidee verder te ontwikkelen. Het project gaat ongeveer 2 jaar duren.

“Jack is een voertuig dat tussen de fiets en de auto geplaatst wordt. We willen verschillende varianten ontwikkelen, voor in de stad willen we een variant aanbieden met trapondersteuning. En met een volledig elektrische uitvoering kun je de snelweg op”, zegt Annemiek Delissen, onderzoeker bij HAN Automotive Research.

Opvallende achterwielophanging

Het driewielige voertuig moet ruimte bieden aan 2 personen inclusief bagage. Opvallend is de achterwielophanging. Via een hydraulisch systeem is die verstelbaar.

In de stad heeft de auto een grote spoorbreedte en staat het voertuig hoger voor meer overzicht en betere zichtbaarheid. Op hogere snelheden draait de wielophanging naar achteren, zodat de wielen achter het voertuig staan voor een betere stroomlijn.

In de parkeerstand verdwijnen de wielen onder het voertuig. En om nog meer ruimte te besparen in de stad kan het voertuig rechtop geplaatst worden.

Het voertuig biedt een aantal voordelen ten opzichte van een auto. Jack is goedkoper in gebruik, schoner en efficiënter in de stad.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*