Parijs: vliegende watertaxi’s over de Seine

Vanaf dit jaar bestel je met je smartphone een taxi en vlieg je – hopelijk zonder piloot – over de Seine.

Parijse burgemeester Anne Hidalgo doet er alles aan Parijs te verlossen van de ellenlange files en het verkeersoverlast. Zo liet ze een tijd geleden weten een wandelboulevard van 3,3 kilometer aan te leggen langs de Seine. Twee uitvinders, Alain Thébault en Anders Bringdal, staan haar bij in deze missie, en komen met een ambitieus idee: vliegende watertaxi’s.

Thébault kreeg het idee van zijn dochters toen hij van LA naar Hawaï zeilde. Zo werd het zaadje geplant voor de ontwikkeling van een van de meest milieuvriendelijke voertuigen ter wereld: de SeaBubble.

De uitvinders zetten er haast achter: dit jaar zullen de eerste vijf prototypes zullen al over de Seine vliegen. Ze kunnen een snelheid van 30 kilometer per uur bereiken en vliegen door de wrijving zo’n zestig centimeter boven het water.

De bedoeling is dat de taxi’s opgeroepen kunnen worden met een smartphone, via apps als Uber. Voor tien euro kunnen maximaal vijf mensen in de eivormige shuttle kruipen. Daarbij hopen de uitvinders dat de taxi’s zonder piloot het water mogen bevaren, hoewel dat nu volgens de wetgeving nog niet mogelijk is.

Thébault zei tegen The Telegraph dat New York ook interesse toont in het project, en het – hoewel het stadsbestuur nog geen contact heeft opgenomen – ook een goede oplossing kan zijn voor verkeersoverlast in Londen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*