De elektrische auto wint ruimschoots van de waterstofauto

Afgelopen donderdag 2 februari 2017 verscheen er een interessant artikel in de Volkskrant. Volgens Maarten Steinbuch, hoogleraar in de autotechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven, wint de elektrische auto ruimschoots van de waterstofauto. Volgens hem is de elektrische auto tot drie keer efficiënter (en dus goedkoper in gebruik). Dat komt, zegt hij, omdat waterstof eerst moet worden gemaakt uit elektriciteit, en in de brandstofcel van de auto weer wordt omgezet in elektriciteit. Twee extra omzettingen dus, met extra verliezen.

Het succes van de elektrische auto met meer dan 12.000 verkochte exemplaren staat dan ook in schril contrast met de 25 waterstofauto’s die in Nederland afgelopen 3 jaar zijn verkocht. Tesla staat duidelijk aan kop met 6.000 verkochte elektrische auto’s alleen al in Nederland en meer dan 180.000 stuks wereldwijd.

‘Zelfs Toyota heeft elektrische auto’s aangekondigd’

Shell wilt vasthouden aan waterstof, aangezien haar jarenlang zorgvuldig opgebouwde distributie model van benzine vergelijkbaar is met dat van waterstof. Echter is Shell zo langzamerhand in de minderheid. ‘Tot nu toe was het Toyota dat wel toekomst zag in de waterstofauto. Maar zelfs Toyota heeft nu een serie elektrische auto’s aangekondigd’, zegt Steinbuch.

Shell gaat snellaadstations bouwen voor elektrische auto’s

Ook Shell lijkt zijn vertrouwen te hebben verloren in de waterstofauto ten koste van haar groeide geloof in de elektrische auto. 29 januari jl. heeft Shell zelfs aangekondigd met eigen snellaadstations voor elektrische auto’s te komen. Waarschijnlijk zullen de eerste 20 snellaadstations al in 2018 staan. “We are looking at how we can be part of the energy transition,” said Mr Abbott from Shell. “We have a number of countries where we’re looking at having battery charging facilities,” he told the Financial Times. He expected the UK and Dutch rollout to begin “quite soon”.

Ford CEO predicts that in 15 years most cars for sale will be electrified

Ook de CEO van Ford, Mark Fields, gelooft heilig is de elektrische auto. “In less than 20 years there will be more electrified vehicles on the market than traditional gas-powered cars. Our view is that the industry offerings, 15 years from now, is that there are going to be more electrified offerings than there are internal combustion engines. We want to be a leader in this area.”

Batterijen 80% in prijs gedaald in 10 jaar

Autofabrikanten als Volkwagen, Audi, Mercedes, Renault, Nissan, Tesla, Jaguar en BMW komen allen in 2018 al met verschillende elektrische auto’s. Zij bouwen geen waterstofauto’s omdat er nauwelijks tankstations zijn, en brandstoffabrikanten brouwen geen waterstof omdat er nauwelijks klanten voor zijn. Tevens is de prijs van de batterij afgelopen 10 jaar met 80% gedaald van slechts € 195 per kwh en deze trent lijkt door te zetten.

Buiten het feit dat elektrische rijden altijd goedkoper zal zijn dan waterstof doordat het 3 x efficiënter is, is de brandstofcel simpelweg niet klein genoeg om in een auto te zetten. Ook zijn er technische problemen met het transport, de opslag, en het tanken van het uiterst explosieve gas. Door die technische achterstand heeft de waterstofauto ook een achterstand op de markt opgelopen ten opzichte van de elektrische auto.

Elektrisch rijden goedkoper dan waterstof

Een tankje van vijf kilo waterstof kost 50 euro en rijdt daar 500 kilometer op. Een euro per 10 kilometer dus. Zelfs met benzine zou hij iets goedkoper uit zijn. Elektrisch rijden is duidelijk goedkoper. Wie het een beetje uitkient, rijdt met diezelfde euro 20 kilometer elektrisch.

Ook de waterstofauto zelf is niet goedkoop. De Hyundai is in kleine oplage gemaakt en kost 60 duizend euro. Er rijden er twintig van in Nederland. De Toyota Mirai, de eerste waterstofauto in serieproductie, kost rond 80 duizend euro. Maar dan ben je wel bijna zeker de eerste in de straat met zo’n ding: er zijn er tot nu toe in Nederland vijf van verkocht, aan leasemaatschappijen.

Wordt het ooit nog wat met de waterstofauto?

Maarten Steinbuch van de Universiteit Eindhoven ziet weinig in waterstof voor personenauto’s, het kan wel een oplossing zijn om het vrachtvervoer te verduurzamen. ‘Als je een zware vrachtwagen voor lange afstanden met batterijen moet uitrusten, heb je heel zware batterijen nodig.’

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*