Investeer eerst in slimme laadpaal

Laadpaalklevers kunnen een bron van ergernis zijn. Daar zijn betere oplossingen voor te bedenken dan het uitdelen van boetes.

Parkeerkosten
Nuon wil ‘laadpaalklevers’ aanpakken (ED 17 januari). Hiermee worden mensen bedoeld die langer dan nodig hun elektrische auto aan een laadpaal laten ‘hangen’. Zij zouden zo doelbewust een gratis parkeerplek claimen. Nuon wil dat aanpakken met een boete als mensen hun auto langer dan vier uur aan de laadpaal gekoppeld hebben.

Natuurlijk is het niet wenselijk dat auto’s 24 uur een laadpaal bezet houden. Het gratis parkeren lijkt me eenvoudig op te lossen door parkeerkosten in rekening te brengen naast de laadkosten. Dit gebeurt ook al op veel plekken.

Het tweede probleem is iets lastiger. Iemand anders wil zijn auto opladen en kan niet terecht. Dat is iets waar eens goed over nagedacht moet worden alvorens bekeuringen te gaan uitdelen.

Afhankelijk
Er zijn nogal wat redenen waarom je het een laadpaalklever niet kwalijk kan nemen dat hij zijn auto niet verplaatst. Als bezitter van een elektrische auto zonder eigen oprit ben je afhankelijk van openbare laadpalen. Ik zie me al een slaapzak bij de auto uitrollen en een wekker zetten om op tijd mijn opgeladen auto te kunnen verzetten midden in de nacht.

De regering heeft door middel van kortingen op wegenbelasting, subsidies enz. gestimuleerd dat veel mensen een dergelijke auto aanschaften. Nu de auto’s massaal verkocht zijn, worden de voordelen één voor één afgeschaft. Dus je hebt er als bezitter sowieso al een stuk minder voordeel van. Een van de weinige voordelen die je nog hebt, is dat je soms wél een parkeerplekje kan vinden.

Kosten
Ik denk dat Nuon nogal vroeg is met maatregelen als het beboeten van laadpaalklevers. Om te beginnen is het merkwaardig dat aan een laadpaal niet te zien is wat de kosten per kWh zijn op de betreffende locatie. Bij een benzinepomp weet je precies waar je aan toe bent, maar bij een laadpaal niet. Sterker nog, het is op de afschriften van mijn laadpaalpas (Travel Card) niet eens te zien waar, op welke tijd en tegen welke prijs ik stroom ‘getankt’ heb. Soms heb je naast het laden geen kosten, meestal moet je naast het tanken gewoon parkeerkosten betalen. Dus hoezo houden laadpaalklevers bewust gratis parkeerplekken vast?

Verder staat op geen enkele laadpaal een meetinstrument dat aangeeft hoe lang je er staat, of de batterij vol is enz. Bij mijn auto zie je pas als je gaat rijden of de batterij vol is. Soms is dat na een dag laden nul procent aangezien veel laadpalen niet deugdelijk zijn. Ook is de ene laadpaal sneller dan de andere, hoe snel en tegen welk tarief is weer nergens te zien.

Verschil in plaats
Daarbij is er ook nog eens een verschil of een laadpaal midden in het centrum staat, op Strijp-S, in een parkeergarage, in hartje Amsterdam of in een woonwijk voor een huis. In het laatste geval is het vaak ergerlijk als de enige elektrische auto in de straat niet bij de laadpaal parkeert. Anderen mogen daar niet parkeren en er zijn over het algemeen te weinig parkeerplekken. Dus eerst moet gekeken worden welke locaties voor grote problemen zorgen en welke niet.

Ook vraag ik mij af of mensen bij thuiskomst in de late avond nog ooit hun auto aan de paal leggen, als ze hun wekker moeten zetten om binnen vier uur de auto van de laadpaal af te halen en de auto te verzetten. Ik vraag me ook oprecht af of mensen gemotiveerd blijven hun auto elektrisch op te laden als ze bij enige onoplettendheid het risico op een bekeuring lopen.

Goede laadpalen
Dus Nuon, ga eerst eens werken aan laadpalen die vermelden wat de kosten zijn, hoe lang je staat en of de batterij wel of niet vol is. Of ontwikkel bijvoorbeeld een app, waarmee het voor iemand die zijn auto wil opladen mogelijk is om een bericht te sturen naar de bezitter van een opgeladen auto die nog aan een laadpaal vast zit. Investeer daar eerst in.

Maak een laadpaal ‘clever’ voordat je de onschuldige ‘klever’ bestraft.

2 Reacties

  1. Laden
    heb een stopcontact in de voortuin voor mijn afgekeurde scootmobiel in een zelfgebouwd hok Kan je daar ook laden of moet dit bij een laadpaal =
    Mag ik de excate afmetingen van Vigorous 1500 vr gr Annette Dijkstra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*