Nuon combineert zonnepanelen met windmolens

Het bedrijf heeft grootse plannen om zonne- en windenergie met elkaar te combineren.

In 2015 had het moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, een pilot in Wales. Op het zonnepark bij Park Cynog Wind Farm werden zonnepanelen en windturbines met elkaar gecombineerd. Kennelijk waren de resultaten gunstig, want Nuon gaat nu beide technieken combineren in Nederland. Bij elkaar gaat het om zes zonnecentrales, bestaande uit 250.000 panelen en een vermogen van 70 MW.

Je had waarschijnlijk al een vermoeden, maar de combinatie is juist ideaal omdat de netaansluiting op deze manier efficiënter wordt benut. De piekbelasting wordt bij het opwekken van stroom met zonne- of windenergie niet of nauwelijks gehaald. Door de twee met elkaar te combineren blijft er minder overcapaciteit over en wordt de netaansluiting efficiënter gebruikt.

Tijdens de pilot bleek overigens dat de twee technieken elkaar aanvullen. Bij veel wind schijnt de zon vaak minder en bij veel zon waait het minder hard. Verder is Nuon van plan om de parken te bouwen in de Eemshaven, Hemweg, Velsen, Wieringermeer, Oudendijk en Haringvliet. De zes parken leveren zoals gezegd 70 MW, wat genoeg is om 10.000 huishoudens draaiende te houden.

Verder zijn de plannen nog niet helemaal definitief, want pas in 2017 en 2018 wordt definitief besloten of en hoeveel er in het project geïnvesteerd wordt. Crowdfunding speelt daarbij bovendien een rol. Particulieren kunnen investeren in de parken, uiteraard in ruil voor rendement. Verder heeft de energieleverancier plannen om de parken uit te rusten met batterijen, zodat de stroom kan worden opgeslagen indien het aanbod groter is dan de vraag.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*