We gaan steeds vaker en verder op de e-bike

Nederlanders stappen steeds vaker op de fiets en ze leggen er ook steeds meer kilometers mee af. En niet alleen ouderen, ook volwassenen onder de 65 jaar ontdekken de massaal de geneugten van het gemotoriseerde trappen.

Sinds 2005 is het fietsgebruik toegenomen met 11 procent, schreef het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) eind vorig jaar in het Mobiliteitsbeeld 2016. Dat komt deels door de e-bike, die behalve door ouderen ook steeds vaker wordt gebruikt door volwassenen jonger dan 65 jaar.

Dat er in Nederland een markt is voor de elektrische fiets, blijkt uit de cijfers. Bijna een op de drie nieuw verkochte fietsen is elektrisch. Op die trend speelde de E-bike Xperience, afgelopen weekend in de Jaarbeurs in Utrecht, handig in. Er zijn nu zeker 1,3 miljoen e-bikes in ons land, en dat aantal groeit door. De gemiddelde prijs voor een e-bike is ruim 1.800 euro. Dat is bijna het dubbele van de prijs voor een reguliere fiets.

Twee keer naar de maan

Nederlanders gebruiken de elektrische fiets bovendien ook steeds vaker: jaarlijks stappen we grofweg 300 miljoen keer op de e-fiets. Daarbij wordt de duizelingwekkende afstand van zo’n 1,5 miljard kilometer overbrugd. Dat is bijna twee keer op én neer naar de maan.

Vooral het gebruik van de e-fiets onder 50- tot 65-jarigen neemt toe. Reden zij in 2013 nog 30 procent van alle e-bikekilometers, in 2015 was dit al 37 procent. Mensen pakken de fiets niet alleen vaker in hun vrije tijd, ook fietsen zij vaker naar onderwijsinstellingen en werk.

Volgens de Fietsersbond valt alleen de populariteit van de speed pedelec een beetje tegen. ,,Van die ontzettend snelle e-bike die 45 kilometer per uur kan, werden er in 2016 ongeveer net zoveel verkocht als in 2015″, licht Martijn van Es van de Fietsersbond toe. ,,We hadden daar hoge verwachtingen van, maar dat valt dus nog wel een beetje tegen.”

‘Op school zouden ze het stoer vinden als ik hiermee kwam’

,,Is dit een step? Is dit een fiets? Of is dit niet te definiëren?” vraagt de Goudse Ank Frissel (59) zich hardop af bij het zien van de funscooter die nog het meest lijkt op een elektrische step met het uiterlijk van een stoere motor. ,,Als iedereen die enthousiast is mij een auto zou geven, was de beurs een doorslaand succes”, laat de verkoper van Crazy Wheels zich ontvallen.

De docente van de Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman, die ook een bed and breakfast runt, noemt het een ‘geweldig apparaat’. ,,Op school zouden ze het zeker stoer vinden. Alleen ik heb zelf geen idee wat ik hiermee zou moeten”, geeft ze lachend toe. ,,Ik kan niet eens brommerrijden.” Mocht haar hybride fiets – die ze al vijftien jaar heeft – het begeven, dan gaat ze voor een e-bike. ,,Als het zwaar wordt, hoef ik me dan minder in het zweet te fietsen.”

De Belgische Evelien de Moor (39) en haar dochter Emlyn (11) uit het West-Vlaamse Koekelare hebben thuis al een door opa gekluste tandem, mountainbikes en een ligfiets, maar kunnen er geen genoeg van krijgen. Ze zijn speciaal naar Nederland gekomen voor de ligfietsen. ,,Die heb je in België echt minder”, weet Evelien.

Samen rijden zij nu door de testhal op een fiets. Dochterlief zit voorop in de ligfietshouding, moeder achterop in de gewone fietshouding. ,,Mijn man heeft een ligfiets, het lijkt me heel tof om zo met hem mee te rijden”, vertelt Evelien. ,,Deze fiets mag wel wat kosten, je kunt er met z’n tweeën op. Dus eigenlijk heb je hem voor de helft van de prijs.”

Banketbakker Wim Engel (54) uit Aalsmeer verheugt zich erop dat hij vaker met zijn vrouw kan gaan fietsen. Hij heeft pas zijn bakkerij Vooges in Aalsmeer aan zijn zoon over gedaan. ,,Daardoor kan ik iets minder gaan werken, vier dagen.”

Onder de snelbinders van de Giant Prime waar hij nu op zit, zit een folder van de Puch. ,,Die vond ik al heerlijk fietsen, maar dit is echt een andere ervaring”, licht hij toe. ,,Bij elke druk die je op de trapper zet, helpt de motor gelijk mee.” Als de Aalsmeerder nu op de fiets naar Amsterdam gaat, pakt hij nog een stuk met de metro. Straks hoopt hij de gehele afstand met de e-bike af te leggen. ,,Met zo’n e-bike ga je natuurlijk als een jekko.” Zijn vrouw neemt er dan ook eentje. ,,Maar we nemen niet dezelfde look hoor, dat is wel héél erg truttig.”

,,Woehooe! Wennen!”, roept Flora (56) uit Wijk bij Duurstede als ze probeert te stoppen op haar ligfiets op drie wielen van het merk Van Raam. ,,De e-bike staat al heel lang op mijn verlanglijstje.” Ze zit op een elektrische ligfiets met drie wielen. Het is de zevende elektrische fiets die ze probeert.,,Als ik die pedaal indruk, ben ik weg”, waarschuwt ze. ,,Maar bij die helling van 15 procent die ik net nam, heb ik hem ook echt nodig.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*