Bestuurders dommelen in aan het stuur van hun autonoom rijdende wagen

Niet alleen Ford maar ook Waymo (het voormalige Google-car) stelt vast dat passagiers van autonome voertuigen de neiging hebben om in te dommelen wanneer ze “aan het stuur” zitten. Dit overkomt de ingenieurs die betrokken zijn bij de ontwikkeling van prototypes van de autonome Ford Fusion.

Tijdens het rijden zijn de bestuurders erg passief en daarom vallen ze bij het verzamelen van rijdata vaak in slaap in hun bestuurdersstoel. Ford kent het probleem en heeft het al meermaals vastgesteld. De constructeur heeft ook al aangegeven dat het merk in 2021 een autonoom rijdende auto zal commercialiseren.

Het merk heeft al diverse mogelijke oplossingen uitgeprobeerd om bestuurders alert te houden: trillingen in de stoel of het stuur, geluidssignalen… Jammer genoeg werkt niets echt afdoende! Dit is een echt probleem voor autonome voertuigen van niveau 3, waar de bestuurder in staat moet zijn om het stuur over te nemen in een noodsituatie.

Ford heeft – samen met Waymo en Volvo – beslist om meteen over te gaan naar niveau 5. Dat zijn voertuigen waar geen bestuurderspost meer wordt voorzien en hier zijn menselijke interventies ook niet langer noodzakelijk.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*