VIDEO-Het zoemt en gonst: de e-truck komt

Even fluisterzacht als zijn motorgeluid maakt de elektrische truck een opmars door, zeker in de stadsdistributie. „Het kán”, zegt de transporteur. „Het gaat heel snel”, zegt de expert.

Cees Pels reed een transport naar Portugal en terug:  2800 liter dieselbrandstof  verstookte zijn truck. „Dit moet toch ooit eindig zijn”, vroeg hij zich vertwijfeld af. Tegenwoordig gebruikt zijn Oostzaanse bergingsbedrijf een fluisterstil elektrisch bergingsvoertuig.  Voorzien van een trambel: wel zo veilig voor nietsvermoedende verkeersdeelnemers bij bergingsopdrachten in Amsterdam.

Heineken gebruikt voor zijn distributie in de hoofdstad eveneens  e-vrachtauto’s. De voordelen bij het lossen – vergeleken met de dieseltruck – zijn voor terraszitters aangenaam, zegt Ciske Zaal van Heineken Groothandel: „Ze horen niets, ze ruiken niets. En het bier slaat niet dood.”

Marie-José Baartmans van de Rotterdamse transportbedrijf  Breytner gebruikt louter elektrische 19-tonners voor de bevoorrading van de C&A-filialen en de thuisbezorging van Ikea in de havenstad. „Het kán voor specifieke goederenstromen”, zegt ze, doelend op hun beperkte actieradius. De trucks worden opgeladen met stroom uit eigen zonnepanelen.

Ze waren onlangs in het Maastrichtse gouvernement te gast bij de lancering van een project voor e-trucks in Limburg en Noordrijn- Westfalen. Negen elektrische trekkers zullen in de regio worden ingezet om het laatste korte stukje tussen bijvoorbeeld containerhaven en naburig distributiecentrum te overbruggen. Geen geluidsoverlast, geen ongezonde uitlaatgassen en fijnstof en bij gebruik van groene stroom geen CO2-uitstoot.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*