Eetbare drone is godsgeschenk voor rampgebieden

Eetbare drones kunnen jaarlijks tienduizenden levens redden door slachtoffers van natuurrampen en conflicten met voedsel en andere noodzakelijke voorzieningen te bevoorraden.

Dat zeggen de oprichters het bedrijf Windhorse Aerospace – een project van een aantal voormalige militairen en luchtvaartexperts – dat met de Pouncer een drone op de markt heeft gebracht die in crisisgebieden zou kunnen worden ingezet om slachtoffers van de noodzakelijke levensmiddelen te voorzien.

Het bedrijf hoopt in mei met zijn eerste testvluchten van start te kunnen gaan. Gepland wordt om de drones tegen het eind van dit jaar op de markt te kunnen brengen.

Windhorse Aerospace ontwikkelde met de Pouncer een delta-vorminge drone die een lading van 50 kilogram – voldoende om tachtig mensen gedurende één dag van voedsel te voorzien – kan meevoeren.

Bedoeling is dat de drones vanuit legervliegtuigen zouden worden gedropt of vanop de grond zouden worden gecatapulteerd om slachtoffers van een rampgebied tijdens de eerste zesendertig uur van een crisis te kunnen bereiken.

Honderd kilometer

Een Herculus C-130 zou negentig drones kunnen vervoeren en daarmee 7.200 personen per dag van voedsel kunnen voorzien. De Pouncer heeft een houten frame, dat voor verwarming kan worden gebruikt, terwijl de huid van de drone uit thermoplastic bestaat.

Het onbemande vliegtuig kan vanop een hoogte van 10.000 voet in glijvlucht een afstand van vijfendertig kilometer overbruggen. Vanop 25.000 voet heeft het toestel een bereik van honderd kilometer. De Pounder moet zijn gestelde doelwit tot op een afstand van maximaal zeven meter kunnen benaderen.

De kostprijs van de drone wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 150 pond.

Windhorse Aerospace benadrukt dat drones vaak belangrijke voordelen kunnen opleveren tegenover een bevoorrading met parachutes, waarvan de landingsplaats veel minder gemakkelijk kan worden bepaald. Ook wanneer de bestemmelingen over een groter gebied verspreid zijn, zijn drones handiger dan parachutes.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*