Meerderheid Nederlanders wil verbod op benzine- en dieselauto in 2025

Zo’n 53 procent van de Nederlanders wil vanaf 2025 een verbod op benzine- en dieselauto’s. Dat blijkt uit een enquête van opiniepeiler Maurice de Hond, uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Elektrische Rijders. Tevens zegt ongeveer een kwart een volledig elektrische auto te willen aanschaffen, mits dergelijke voertuigen voldoende worden gesubsidieerd.

Dat een meerderheid een verbod op benzine- en dieselauto’s wil, sluit aan bij een vorig jaar aangenomen motie in de Tweede Kamer over alternatieve brandstoffen. Daarin stond dat het kabinet moet streven naar emissievrije nieuwverkopen in 2025. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei destijds dat hij de plannen niet reëel vond en dat ze strijdig zijn met eerdere afspraken uit het Energieakkoord.

Elektrische auto kopen

Eind 2015 zei tien procent van de ondervraagden zeker een volledig elektrisch voertuig te willen kopen. In het recente onderzoek is dat percentage opgelopen tot 23 procent. Voorwaarde is wel dat de aanschaf van volledig elektrische auto’s genoeg wordt gesubsidieerd. Het percentage dat een dergelijke aankoop overweegt is ook gestegen. Zo’n 43 procent van de ondervraagden ziet e-rijden als een serieus alternatief.

Verder wil 66 procent dat de overheid via belasting- en subsidiemaatregelen de aanschaf van elektrische auto’s bevordert. Overigens worden voertuigen op alternatieve brandstoffen al fiscaal gestimuleerd op dit moment, via gunstige bijtellingsregels, een lagere wegenbelasting en een vrijstelling van de aanschafbelasting.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*