Stroom mag voortaan bij twee aanbieders: handig met zonnepanelen

Vanaf volgend jaar moet het voor consumenten en bedrijven mogelijk zijn om bij meerdere elektriciteitsleveranciers een contract te hebben. Handig voor als je zonnepanelen of een elektrische auto hebt.

De Autoriteit Consument & Markt wil graag keuzevrijheid en daardoor kun je vanaf 2018 bijvoorbeeld de stroom voor je laadpaal van je elektrische auto apart inkopen.

Ook kun je de stroom van de zonnepanelen die je even niet nodig hebt aan een ander bedrijf verkopen dan waar je je elektriciteit inkoopt, als je daar een betere prijs krijgt.

Laadpaal met windenergie

Henri Bontenbal, energie-expert bij Stedin, denkt dat het niet zozeer consumenten zijn die uit zichzelf om twee leveranciers op één aansluiting zullen vragen. Hij denkt dat het initiatief ervoor eerder van aanbieders zal komen.

Zo zou je als je een elektrische auto koopt, daar een laadpaal bij kunnen krijgen plus een contract met stroom die gegarandeerd van windmolens op de Noordzee komt. Daarvoor heb je dan de mogelijkheid van twee energieleveranciers op één aansluiting nodig.

Zelfopgewekte stroom

Ook zou je, als je met een aantal buren zonnepanelen op je dak legt, een gezamenlijk contract met een energiebedrijf kunnen sluiten voor je zelfopgewekte stroom, denkt Bontenbal. De zonnepanelen op de verschillende daken produceren dan zonnestroom die aan dezelfde energieleverancier wordt verkocht en dan is er sprake van een virtuele zonne-energiecentrale.

Daarnaast zou je kunnen denken aan leveranciers die zonnepanelen of een warmtepomp leveren aan consumenten, met een leasecontract. Veel Nederlanders hikken immers aan tegen investeringen in zonnepanelen of een warmtepomp, zegt Bontenbal. Het concept van twee leveranciers op één aansluiting maakt het dan mogelijk dat er een all-in-one pakket kan worden aangeboden.

Hij vindt het moeilijk te zeggen of meerdere leveranciers op één aansluiting lucratief kan zijn, omdat het nog niet bekend is met wat voor pakket spelers komen en wat voor prijskaartje daar aan komt te hangen. Daarbij heb je een tweede meter nodig. Daarom zal het voor bedrijven mogelijk aantrekkelijker zijn om een contract met een tweede leverancier af te sluiten dan voor consumenten.

‘Draagt bij aan energiestransitie’

Volgens bestuurder Henk Don van de ACM kan de keuzevrijheid in energieleveranciers bijdragen aan de energietransitie, omdat het volgens hem elektrisch vervoer stimuleert en zorgt voor mee concurrentie in duurzaam geproduceerde elektriciteit.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*