Eigenaar DroneViTeX: Drones spreken tot de verbeelding

Na twintig jaar in de chipindustrie te hebben gewerkt, besloot Bob Oerlemans voor zichzelf te beginnen in de zich snel ontwikkelende drone-industrie.

„Ik was er aan toe om iets nieuws te gaan doen. Iets wat ik ook de volgende twintig jaar leuk vind”, zegt Bob Oerlemans (49) uit Valkenswaard. Na ruim twintig jaar te hebben gewerkt bij Inside Secure, de Nederlandse vestiging van een Frans bedrijf voor chip-ontwikkeling in Vught, besloot hij voor zichzelf te beginnen. Hij koos voor drones, een innovatieve technologie waar nog nieuwe markten zijn te ontdekken. Hij haalde het brevet voor drone-piloot en verdiepte zich in de software en toepassingen. Deze maand ging zijn bedrijf DroneViTeX, drone video productions & technologies officieel van start. De eerste opdrachten zijn inmiddels al binnen.

Innovatie
Fotografie en video waren al langer zijn hobby. Dat deed Oerlemans zo verdienstelijk dat hij regelmatig werd gevraagd voorstellingen te  filmen in theater de Hofnar in Valkenswaard en reportages te maken voor bedrijven. Om van zijn hobby zijn beroep te maken en dat naar een hoger plan te tillen, stortte hij zich op de drone-technologie. „Een groeiende markt met veel innovatie. En een heel andere sector dan waar ik uit kom. Chipsontwikkeling is heel abstract, drones speken tot de verbeelding”, stelt Oerlemans.

„Wat betreft de toepassingen liggen video en fotografie het meest voor de hand, maar je kunt drones ook inzetten voor precisie-landbouw. Zo kun je drones in vaste patronen boven de velden laten vliegen en ze infraroodbeelden laten maken. Met speciale software kun je die beelden analyseren. Zo kun je zien of gewassen meer water nodig hebben, of ze genoeg groeien of dat ze bemest moeten worden. Vroeger gebeurde datzelfde met helikopters, maar toen duurde het dagen voor je de gewenste gegevens kreeg. Nu is het een kwestie van uren.” De komende maanden richt Oerlemans zich op acquisitie en uitbreiding van zijn netwerk. „En omdat niet iedereen de mogelijkheden kent, ga ik vooral ook de boer op; voorlichting en lezingen geven. Daarnaast wil ik kijken hoe en met welke partijen ik kan samenwerken.”

In eerste instantie wil Oerlemans gebruikmaken van bestaande software. „Uiteindelijk wil ik wel toe naar eigen ontwikkeling. Maar daarvoor moet ik eerst een goed beeld hebben van de vragen die er leven en de problemen waar men tegenaan loopt”, zegt Oerlemans. „Je ziet vaak dat mensen blind een idee najagen, terwijl gaandeweg blijkt dat anderen er al mee bezig zijn. Drones is een enorme groeimarkt waar grote bedrijven als Google en Amazon op inspringen. Daar doe ik mijn voordeel mee. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Beslissingen nemen
Hoewel hij nooit eerder werkte als zelfstandig ondernemer, heeft Oerlemans er alle vertrouwen in dat hij de vertaalslag kan maken. „Ik had een managementbaan, dus ik ben gewend beslissingen te nemen. Acquisitie is wel nieuw, maar in mijn vorige baan reisde ik de hele wereld rond en sprak ik overal veel mensen. Ik ben nu vooral bezig met het versterken van mijn netwerk. Dat is nu het belangrijkste. Zo neem ik op 19 maart deel aan Drone040, het eerste Eindhovense drone-festival.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*