China stelt quota EV’s opnieuw uit

China wil de invoering van quota voor het aandeel elektrische auto’s in de totale autoverkoop opnieuw uitstellen. Dat gebeurt vooral na kritiek van de auto-industrie dat de gestelde doelen in de praktijk niet haalbaar zijn.

China wilde oorspronkelijk dat vanaf volgend jaar 8 procent van alle nieuwe auto’s elektrisch of plug-in hybride moest zijn. Dat was volgens Beijing nodig om de ernstige luchtvervuiling in de steden terug te dringen. Dat doel wordt nu echter een jaar verschoven naar 2019, aldus ingewijden in de autosector. Bovendien zou het plan om het quotum EV’s te verhogen naar 10 procent in – oorspronkelijk – 2019 en dan 12 procent een jaar later voorlopig van tafel gaan. De regering speelt bovendien met de gedachte het quotum voor 2018 toch al te verlagen naar 6 procent en van daar uit in stappen van telkens twee procent te verhogen. De autobedrijven vinden dat Beijing de lat nog altijd veel te hoog legt omdat het aandeel EV’s vorig jaar niet hoger is uitgekomen dan 1,8 procent.

De Chinese automarkt als geheel is het nieuwe jaar overigens uitstekend begonnen met een groei van 8,8 procent over de eerste twee maanden. In februari lagen de verkopen zelfs 22 procent hoger maar dat kwam vooral doordat het Chinese nieuwjaar vorig jaar in die maand viel en dit jaar grotendeels in januari. Analisten hadden verwacht dat de markt wat zou krimpen door de hogere BTW maar dat blijkt dus niet uit te komen. Vooral Mercedes, BMW en Honda deden het uitstekend terwijl Ford en General Motors terrein moesten inleveren, meldt de organisatie van autofabrikanten CAAM.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*