Containerschip van toekomst komt er aan

Het casco van het hypermoderne elektrisch aangedreven containerschip ECS Gouwenaar 2 komt volgende maand naar Nederland, om te worden afgebouwd bij scheepswerf Concordia in Werkendam. Dit meldt logistiek dienstverlener Nedcargo, dat in 2016 opdracht heeft gegeven tot de bouw van het slimme schip, bedoeld voor het vervoer van containers over de Gouwe en Hollandsche IJssel.

Het casco wordt gebouwd in Servië. Bij de afbouw zullen meteen de eerste installaties ingebouwd worden, zodat het schip ook semi-autonoom kan varen. Het streven is dat het nieuwe schip Gouwenaar 2 jaarlijks tussen Alphen aan den Rijn en Rotterdam 12.500 containers, oftewel 600 miljoen flesjes bier vervoert.

Emissieloos

Directeur Bert van Grieken van de Multimodal divisie van Nedcargo zegt: “In 2020 zal de Gouwenaar 2 emissieloos kunnen varen, door de inzet van batterijen en waterstof-technologie. Die toekomstversie duidt men aan als de Gouwenaar 2.zero”. Van Grieken wil dat het schip tegen die tijd ook grotendeels autonoom kan varen en afmeren. Het containerschip zal dan bemand worden door een scheepsmanager en een scheeps-assistent die de hele reis plannen, terwijl het ook vanaf de wal bestuurd kan worden. Intern spreekt men dan over de versie ‘Gouwenaar 3.zero’.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*