Biobrandstoffen maken luchtvaart schoner

Met de mededeling dat de luchtvaart belastend is voor het milieu vertel ik niks nieuws. Wel blijkt het gebruik van biobrandstoffen een gunstige invloed te hebben. De NASA deed een test.

De daling in uitstoot is vrij behoorlijk, zo stelde de NASA in samenwerking met onderzoeksinstituten in Duitsland en Canada vast. Bij gebruik van biobrandstoffen werd een afname van 50 tot 70 % in de uitstoot van partikeldeeltjes geconstateerd.

De uitslagen zijn pas bekend gemaakt. De testvluchten vonden plaats in 2013 en 2014 bij NASA’s Armstrong Flight Research Center in Edwards, Californië (VS). Een DC8 – aangeduid als het trouwe werkpaard – deed dienst als proefobject voor de biobrandstoffen. Het ging de onderzoekers vooral om het voorkomen van condenssporen. Die vormen wolken die er anders niet zouden zijn, gedacht wordt dat deze wolken bijdragen aan de opwarming van de aarde. Door het vliegtuig te laten vliegen op een 50/50-mengsel van vliegtuigbrandstof en hernieuwbare brandstof, die bestaat uit hydro-processed esters en vetzuur dat is onttrokken aan kamille-olie, werd de besparing bereikt.

Een drietal vliegtuigen werd ingezet om de uitstoot te meten. Deze toestellen vlogen op een afstand variërend van minder dan 100 meter tot meer dan 30 kilometer van de DC8. De vlieghoogte was 12 kilometer.

De NASA meldt verder nog dat condenssporen en de daaruit voortkomende veerwolken schadelijker zijn dan alle vliegtuiggerelateerde CO2-uitstoot “sinds de gebroeders Wright”. Niettemin is er door de luchtvaartindustrie een bescheiden akkoord gesloten om vanaf 2020 de CO2-uitstoot van het vliegverkeer terug te dringen, aldus NRC-Handelsblad. Het gaat hierbij slechts om internationale vluchten waarvoor maatregelen worden genomen, zoals CO2-compensatie, de inzet van zuinigere vliegtuigen en efficiëntere routes.

Uiteraard staan de ontwikelingen in de luchtvaartindustrie niet stil. Zuinigheid kan worden bereikt door de inzet van elektrische en hybride vliegtuigen.

Akkoorden in de luchtvaart zijn notoir lastig te sluiten omdat vliegen nu eenmaal een internationale activiteit is. Een land gaat dus niet gemakkelijk over tot het zwaarder belasten van vliegen, dat gaat te zeer ten koste van de concurrentiepositie van de eigen luchthaven(s). Milieubelastend of niet.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*