’s Werelds eerste windpark op zee gaat met pensioen

Dong Energy gaat de Vindeby Offshore Wind Farm, ‘s werelds eerste windpark op zee, ontmantelen. Het windpark markeerde 25 jaar geleden de geboorte van windenergie op zee.

Windpark op zee

De Vindeby Offshore Wind Farm staat aan de kust in het zuidoosten van Denemarken en bestaat uit elf windturbines. Het windpark was 25 jaar lang verantwoordelijk voor de stroomvoorziening van ongeveer 2.200 huishoudens. Hoewel Dong Energy het windpark nu met pensioen stuurt, onderstreept het energiebedrijf de belangrijke rol die het park heeft gespeeld in de opkomst van windenergie.

“Vindeby is bijna een miniatuur-versie van de enorme projecten die tegenwoordig gerealiseerd worden in Noord-Europa. Maar zonder de ervaring die we hebben opgedaan met dit eerste windpark, hadden we dat niet kunnen bereiken. Vindeby heeft aan de wieg gestaan van de offshore-windindustrie”, zegt Leif Winther, hoofdverantwoordelijk voor de offshore-windprojecten van Dong Energy.

Capaciteit

Het Vindeby-windpark wekte in de 25 jaar dat het in operatie was 243 gigawattuur op. De ontwikkelingen op het gebied van windturbines hebben in de tussentijd niet stilgestaan. Een grote windturbine van vandaag de dag wekt meer energie op dan de elf turbines in het Vindeby-windpark bij elkaar.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*