VIDEO-Criminaliteit, files en het weer: slimme stoplichten houden alles in de gaten

De Amerikaanse telecomgigant AT&T heeft zijn slimme stoplichten onthuld. De sensoren zorgen niet alleen voor minder files, maar helpen de politie ook om criminelen op te sporen.

Slimme steden zijn in opkomst

Naast smart homes kunnen steden ook een stuk slimmer worden gemaakt. Rotterdam is bijvoorbeeld bezig met plannen om de stad groener te maken middels innovatieve oplossingen. Ook in Amerika innoveren ze er op los.

De Amerikaanse telecomgigant AT&T onthulde begin dit jaar zijn Smart Cities programma. Ondertussen is het duidelijk geworden wat het bedrijf precies van plan is. Het gaat de zogenaamde Current CityIQ sensoren in lantaarnpalen en stoplichten verwerken.

Daardoor wordt de verlichting niet enkel intelligenter, maar kunnen de steden meer data verzamelen. De sensoren monitoren hoeveel verkeer er op de weg is, of er parkeerplaatsen vrij zijn, wat voor weer het is en zelfs of er kogels in de buurt worden afgevuurd.

Die informatie kan niet alleen worden gebruikt om de politie te helpen, maar ook om het leven van de inwoners een stuk makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan apps die laten zien of er parkeerplaatsen vrij zijn, en super up-to-date informatie over files. Ook universiteiten en ondernemers kunnen met de informatie aan de slag.

De installatie van de sensoren en nieuwe lampen gaat San Diego 30 miljoen dollar kosten. De 14,000 LED-lampen besparen elk jaar naar schatting 2.4 miljoen dollar. Daar bovenop komen natuurlijk de eerdergenoemde voordelen van de sensoren.

Big Brother is watching you middels slimme stoplichten

AT&T is niet de enige partij die steden slimmer probeert te maken. EnGoPlanet verwerkt al enkele jaren zonnecellen en sensoren in straatverlichting, en zo heb je nog meer bedrijven. Dan blijft het echter vaak bij startups met nobele plannen, terwijl AT&T het bereik en vermogen heeft om het ook daadwerkelijk uit te voeren.

Tof zo’n verbonden stad, maar er kleven natuurlijk ook een hoop risico’s aan. Al die verzamelde informatie werkt een Big Brother is watching you-scenario in de hand. Elke vierkante meter kan in de gaten worden gehouden. Gelukkig wordt daar ook aan gedacht. De verzamelde data wordt geanonimiseerd, waardoor jij als onschuldige voetganger dus niet herkend kan worden.

Privacy is een grijs gebied, waar het zelden honderd procent duidelijk is er nou echt profiteert. De komst van slimme steden is echter onvermijdelijk. Van pratende auto’s op de snelweg tot slimme stoplichten in Den Bosch: alles wordt slim en verbonden.

Sommige steden worden speciaal gebouwd voor innovatieve experimenten, zoals Mcity.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*