VIDEO-Revolutie op de snelweg: de pratende auto’s komen eraan

De snelweg wordt één groot theekransje. Zowel Cadillac als Audi onthulden met een pratende auto op de markt te komen. Andere fabrikanten volgen snel. Dit is een revolutionaire ontwikkeling.

Verrassende pionier

Constante onderlinge communicatie tussen auto’s is een nieuwe ontwikkeling die het er voor bestuurders nog veiliger en gemakkelijker op moet maken. Een pionier op dit gebied is een keer niet Tesla, maar het Amerikaanse Cadillac.

General Motors kondigde aan dat de nieuwe Cadillac CTS sedan is voorzien van de technologie V2V, dat staat voor vehicle-to-vehicle-communication. Het is hiermee de eerste in zijn soort.

De modellen wisselen onderling communicatie uit over gladde wegen, onverwachte rem-acties en andere verkeersinformatie. Ook vertellen ze elkaar wanneer de alarmlichten aanmoeten of wanneer er een stortbui nadert.

De auto’s staan met elkaar in verbinding via een vergelijkbaar systeem als WiFi. Maar de overdracht van informatie gaat via de 5.9GHz-frequentie in plaats van Wi-Fi’s 2.4GHz. Een stuk sneller, dus.

Revolutie op de snelweg

Op dit moment zijn het alleen auto’s van hetzelfde type die met elkaar kunnen praten, maar kenners voorspellen dat er over een paar jaar een universele ‘taal’ is. Wel zo handig, inderdaad.

Ook Tesla en Mercedes (vermoedelijk de nieuwe E-klasse) komen binnenkort met hun eerste babbelende bak.

“Deze techniek zorgt voor een revolutie op het gebied van veiligheid op de snelweg en gaat veel verkeersdoden voorkomen. Daar zijn we van overtuigd,” aldus de Amerikaanse verkeersveiligheidsorganisatie National Highway Traffic Safety Administration op haar website.

Audi loopt voorop in Europa

Audi presenteerde deze week een vergelijkbare techniek als V2V: LTE Advanced. “Het duurt niet lang meer voordat onze auto’s over heuvels en zelfs achter de horizon kunnen kijken,” pretendeert het merk in een persbericht.

Op dit moment is de Duitse fabrikant het snelle communicatiesysteem aan het testen op de A9. De nieuwe versies van de A4, A5, Q5 en Q7 gaan hier nog niet mee de weg op. Wel zijn die al voorzien van ‘Audi connect’, een iets beperkter communicatiesysteem.

 

Ook Tesla en Mercedes (vermoedelijk de nieuwe E-klasse) komen binnenkort met hun eerste babbelende bak, andere fabrikanten volgen ongetwijfeld snel.

Maar de eerste pratende auto op de weg wordt toch echt een Cadillac, een merk dat je tot voor kort waarschijnlijk vooral associeerde met Autodrop.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*