Sjeiks trekken wereldreis van gestrande Nederlandse e-rijder weer vlot

Haarlemmer Wiebe Wakker (29) die zijn van sponsors afhankelijke wereldreis per elektrische auto zag stranden in Dubai, kan weer verder. Sjeiks, expats, locals én bedrijven doneerden geld en diensten die zijn oversteek naar India mogelijk maken.

Wakkers wil met zijn duurzame wereldreis onderzoeken in hoeverre de wereld vooruitgang boekt op het vlak van duurzaamheid. Dat leidde in de Verenigde Arabische Emiraten tot een ontmoeting met onder anderen de ‘groene’ sjeik van Ajman en diens evenknie in Ras Al Khaima, zo meldt het Engelstalige weekblad Arabian Business op zijn website. De sjeiks deden een goed woordje voor de Nederlander bij de Emirates NBD, een van de topbanken in de VAE. Die betaalt de uit- en inklaarkosten van Wakkers Nissan Leaf naar Mumbai. Logistieke dienstverlener DGL Clearing and Forwarding sponsort de overtocht per schip. Van luchtvaartmaatschappij Etihad kreeg de Haarlemmer een vliegticket naar de Indiase havenstad.

Volgens Wakker is alles klaar voor vertrek. ,,Mijn auto wordt woensdag verscheept, ik vlieg zaterdag,” meldde hij vanmorgen op het Twitteraccount van zijn plugmeinproject.com  De Haarlemmer rijdt zonder geld van Nederland naar Australië in een tweedehands Nissan Leaf. Hij is afhankelijk van de stroom, maaltijden en slaapplekken die mensen hem aanbieden. Die aanbiedingen bepalen ook zijn route. Die voerde hem vanuit Houten, waar Wakker op 15 maart vorig jaar vertrok, eerst naar Italië, Scandinavië en Rusland. Van daaruit ging het via de Baltische Staten, Oekraïne, Roemenië, Turkije en Iran – waar hij de eerste mens ooit was die het land doorkruiste in een elektrische auto – naar Dubai. De Nederlander arriveerde er medio december met op de teller 34.000 kilometer.

De overtocht van Dubai naar Mumbai kost 3.000 euro. De afgelopen tweeënhalve maand zocht Wakker in de Verenigde Arabische Emiraten naar sponsors. Nu die binnen zijn, breekt voor Wakker eindelijk de volgende fase aan van zijn wereldreis. ,,Ik ben me alvast aan het verdiepen in India,” zegt hij op Twitter. De Haarlemmer heeft geen idee waar zijn sponsors hem zullen brengen en of hij zijn einddoel Australië zal halen maar hij blijft er koel onder. ,,Bij mijn vertrek had ik onmogelijk kunnen denken dat ik na 275 dagen in Dubai zou uitkomen. Dat ik zo ver ben gekomen met een elektrische auto voelt erg goed en daarom leg ik het bijltje er nog lang niet bij neer. Ik ben een positief persoon  en probeer uit elk nadeel een voordeel te halen,” zo verklaarde hij in december tegenover een Noord-Hollands huis-aan-huisblad.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*