Is de nieuwe kolencentrale in Duitsland de laatste in West-Europa?

De markt voor nieuwe kolencentrales is vorig jaar plotseling dramatisch ingestort. Het aantal nieuwe kolencentrales daalde wereldwijd met meer dan de helft. In West-Europa is er nu nog welgeteld één in aanbouw. En in de EU werden sinds 2010 al plannen voor 116 nieuwe centrales geschrapt.

Dat blijkt uit het rapport Boom and Bust, waarin Coalswarm, Sierra Club en Greenpeace hun onderzoek naar kolencentrales in de wereld hebben samengevat. De bouw van nieuwe centrales zakte in één jaar in met 62 procent, en het aantal plannen voor nieuwbouw daalde met 48 procent.

Gesloten en geschrapt
Vooral China en India hebben bij de bouw van nieuwe centrales op de rem getrapt. China is de grootste kolenstoker ter wereld, met 2769 centrales in bedrijf. Daar komen er nog 283 bij die nog in aanbouw zijn. Maar inmiddels zijn er al 699 uit bedrijf genomen en plannen voor 271 nieuwe centrales zijn geschrapt. Vooral in en rond grote steden schakelt China versneld over op duurzamere stroom.

India toont een vergelijkbaar beeld. Er draaien nu 889 centrales en er zijn er nog 93 in aanbouw, maar daar staan 130 gesloten centrales tegenover, terwijl plannen voor maar liefst 525 nieuwe centrales zijn geschrapt. Ook India zet momenteel volop in op zonne- en windenergie.

Europa
In Europa is het vooral Polen dat zijn elektriciteit met kolen wil blijven opwekken. Aan de 179 kolencentrales die het land al heeft voegt het er nog 5 in aanbouw zijnde toe. Daarmee is Polen het vieste jongetje van de Europese stroomklas.

Duitsland heeft zoals bekend ook nog veel kolengestookte centrales, maar onze oosterburen hebben nog slechts één nieuwe centrale in aanbouw, zo meld Coalswarm op zijn Global Coal Plant Tracker. Plannen voor nog 33 andere nieuwe centrales zijn in Duitsland inmiddels in de prullenmand verdwenen.

Het rapport Boom and Bust baseert zich op de stand van zaken in januari vorig jaar. Dat blijkt onder meer uit het feit dat voor Nederland nog acht kolencentrales worden genoemd, terwijl we inmiddels nog ‘slechts’ met vijf moeten rekenen. Ook in met name China is de ontwikkeling weg van kolen het afgelopen jaar eerder versneld dan vertraagd.

De laatste?
De ene Duitse centrale waar nu aan wordt gebouwd, is voorlopig de laatste nieuwe kolencentrale in West-Europa. Er zijn nog plannen voor nieuwe centrales, maar die plannen verkeren nog in een pril stadium en zullen wellicht snel het lot van de 116 in de EU al geschrapte centrales moeten delen.

Maar zelf die ene Duitse centrale-in-aanbouw is nog niet zeker. Er lopen allerhande procedures waardoor de bouw al sinds 2013 stilligt.
Wie de laatste nieuwe West-Europese kolencentrale in bedrijf had willen zien komen, is dus misschien al te laat…

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*