VIDEO-Zelfrijdende bussen uit Nederland veroveren straatbeeld Emiraten

Het Utrechtse bedrijf 2getthere levert Dubai een zelfrijdend vervoerssysteem dat de stad met een nieuw eiland voor de kust moet verbinden.

Verborgen op een industrieterrein aan de rand van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn bevindt zich misschien wel de sleutel tot het openbaar vervoer van de toekomst. Vanuit een paar kantoorruimtes ontwikkelt technologiebedrijf 2getthere een autonoom voertuigensysteem. De bouw van de voertuigen besteedt het bedrijf uit. Veertig mensen werken op de ‘2getthere campus’ aan zelfrijdende busjes van zes meter lang die door magneetjes in het wegdek de goede route blijven rijden.

Onlangs maakte 2getthere bekend dat het de opdracht voor de aanleg van een tweeënhalf kilometer lang zelfrijdend vervoerssysteem in het emiraat Dubai heeft gekregen. Tussen de stad en het in aanleg zijnde Bluewaters Island zullen 25 busjes gaan rijden. Het openbaar vervoerssysteem heeft om te beginnen een capaciteit van 3350 personen per uur. Die kan groeien tot 5000. En voor het bedrijf ligt een twee keer zo grote opdracht in Azië in het verschiet.

Magneten

De elektrisch aangedreven busjes van 2getthere rijden niet met omgevingsherkenning, zoals auto’s van Google en Tesla, maar gebruiken een route gemarkeerd met herkenningspunten: de magneetjes. “We kennen de locatie van de magneet en zien waar de bus rijdt. Als er verschil is dan corrigeert de bus zichzelf”, aldus medeoprichter van 2getthere, Robbert Lohmann. “Wij werken ook met omgevingsherkenning maar momenteel levert deze techniek de beste prestatie. Het nadeel van omgevingsherkenning is dat je er niet mee kan rijden als het sneeuwt of hard regent. Onze ervaring is dat gebruikers van het openbaar vervoer juist met de bus willen als het slecht weer is.”

Het voertuigensysteem vereist een afgescheiden rijbaan omdat doorstroming in gemengd verkeer niet gegarandeerd kan worden. Toch kiest Dubai niet voor een tram of metro. “Een railgebonden systeem kost tientallen miljoenen dollars meer in de aanleg dan asfalt”, zegt Lohmann.

Van goederen naar personen

Sinds de jaren tachtig werkt het technologiebedrijf uit Utrecht aan automatisch geleide voertuigen voor de industriële markt. “Dat begon in 1984 onder de naam Frog. Toen richtten we ons nog op het verplaatsen van goederen. Totdat iemand binnen het bedrijf eens zei ‘wat wij met goederen doen, dat kan ook met personen’. In 1997 startte een proef met zelfrijdende busjes op Schiphol, twee jaar later bij bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel”, vertelt Lohmann. In 2007 richtte hij samen met Carel van Helsdingen 2getthere op dat zich toelegt op personenvervoer.

“Binnen een jaar kregen we de order binnen voor een vervoerssysteem in Abu Dhabi. Onze tweede generatie busjes rijdt daar. Vervolgens ging het heel snel en is het bedrijf rap gegroeid.” In 2010 werden de onbemande taxi’s in Masdar City, een CO2-neutrale stad naast de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten opgeleverd.

“Dat vervoerssysteem is een icoon van Masdar geworden. De plaatselijke bustour stopt er zodat bezoekers de zelfrijdende busjes kunnen bekijken. Ze maken er zelfs selfie’s mee”, aldus de operationeel directeur.

Ook in Nederland?

Volgend jaar rijdt de derde generatie van de bus in het emiraat Dubai. En volgens Lohmann spelen er meer projecten in de Emiraten. Maar gaan we de busjes op korte termijn ook in Nederland zien? “Ik hoop het”, zegt Lohmann. “Er zijn voldoende plekken waar het kan. Maar, laat ik het genuanceerd zeggen, in Nederland zijn we niet geneigd in hele grote projecten of risico’s te denken. Projecten in het Midden-Oosten zijn vaak eigendom van rijke private beslissers die op korte termijn de schouders eronder zetten.

“In Nederland heb je te maken met openbare projecten en dus veel partijen die meebeslissen en een mening hebben. Er zijn belangenverenigingen en Nederlanders zijn beroemd om het willen van een bushalte op loopafstand van hun huis, maar niet voor hun eigen deur. Dat maakt dat de termijn waarop hier een beslissing genomen wordt erg lang is.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*