Alliantie aan de slag met autonoom varen

Een samenwerkingsverband van Koninklijke BLN-Schuttevaer, TNO, Marin, de TU Delft, BTB, Damen Shipyards en tien binnenvaartondernemers gaan het autonoom varen praktisch verder vormgeven. De alliantie komt voort uit het TKI Dinalog-programma.

Autonoom varen is een van de speerpunten van zowel de Topsector Water als Topsector Logistiek. Naar verwachting draagt dit op afstand gecontroleerde besturingssysteem bij aan een effectiever gebruik van de waterwegen. En wel met een hogere veiligheid, vermindering van brandstofverbruik en emissies, een grotere inzetbaarheid van schepen en lagere kosten. Dit alles moet een sterkere concurrentiepositie opleveren voor de binnenvaart.

In dit TKI Dinalog-project werken de projectpartners samen, om aan de hand van verschillende scheepstypes in uiteenlopende marktsegmenten (droge bulk, containervaart en tankvaart) zicht te krijgen op de potentie en mogelijke commerciële hindernissen van het autonoom varen voor de binnenvaart, zo melden de deelnemers vandaag.

Versnelling

De Topsector Water werkt aan kennisontwikkeling op een aantal technische onderwerpen, zoals scheepsontwerp en nautische afhandeling. Dit project richt zich op het onderzoeken van de impact van autonoom varen op de logistiek en een uitwerking van economische dynamiek voor betrokken bedrijven. Uit reeds opgedane ervaringen met de ontwikkeling van autonoom rijden (truck platooning) is bekend dat een goed begrip van de business-case en de logistieke aspecten de innovatie kan versnellen.

Dinalog is in 2009 als instituut door de logistieke sector in het leven geroepen om innovatie te stimuleren. Opvolger TKI (Top consortium Kennis en Innovatie) is de samenwerking waarin Dinalog, TNO en NWO samen optrekken in het aanjagen van vernieuwingen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*