ProRail gaat zelfrijdende trein testen

ProRail is van plan om dit jaar nog zelfrijdende treinen te testen. Het testproject wordt momenteel voorbereid.

Dat meldt Nu.nl, naar aanleiding van eerdere berichtgeving van de Telegraaf. ProRail werkt samen met verschillende vervoersbedrijven om de tests met zelfrijdende treinen te realiseren.

Zelfrijdende trein

De tests met autonome treinen zullen heel 2018 duren. Hierbij zullen er altijd bestuurders in de cockpit van de trein aanwezig zijn, die waar nodig kunnen ingrijpen en de besturing over kunnen nemen.

Over de locatie van het testtraject is nog niets bekend. “Maar de provincie Groningen heeft bijvoorbeeld expliciet aangegeven hier belangstelling voor te hebben”, zegt een woordvoerder van ProRail tegenover ANP.

Kennis opdoen

Volgens ProRail staat de testperiode in het teken van kennis opdoen. “We willen kijken wat het oplevert, onder meer op het gebied van veiligheid en de frequentie waarmee de treinen rijden”, zegt de woordvoerder.

Machinisten

FNV Spoor, de vakbond voor machinisten, reageert verbaasd op de aankondiging. “We zijn verbaasd dat de spoorbeheerder dit zegt en niet de vervoerders zelf, zoals NS of Arriva. ProRail heeft zelf geen treinen”, stelt de vakbond tegenover ANP. “We zijn niet tegen innovatie, maar eisen volledige betrokkenheid en goede sociale afspraken voordat robotisering op het spoor wordt toegelaten.”

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*