Drones Matternet mogen over Zwitserse steden vliegen

Het Amerikaanse bedrijf Matternet heeft van de Zwitserse luchtvaartregulator ‘Office fédéral de l’aviation civile’ (OFAC) toestemming gekregen om met autonome drones pakketjes te leveren in Zwitserse steden. Hierdoor kan Matternet vanaf volgend jaar samen met Swiss Post medische leveringen verzorgen tussen verschillende ziekenhuizen in de stad Lugano. Het is de eerste keer dat drones gebruikt worden voor dit type leveringen in een dichtbevolkt gebied.

Het gebruik van drones voor medische pakketten is handig aangezien deze leveringen vaak tijdgevoelig zijn. Zo vermijdt men het risico vast te raken in het verkeer. “Getraind personeel zal in staat zijn de drone vol te laden en het apparaat te lanceren met een smartphoneapplicatie. De drone zal dan volgens een uitgestippelde route autonoom naar zijn bestemming vliegen, waar het pakket ontvangen wordt door een ander personeelslid”, aldus Swiss Post in een persbericht.

De Matternet M2 drones die gebruikt zullen worden hebben een maximaal bereik van 20 kilometer en kunnen een lading van twee kilo transporteren. Ze kunnen aan een gemiddelde snelheid van 36 kilometer per uur rondvliegen. Het landplatform zendt een infraroodsignaal uit dat opgepikt wordt door de drone om ervoor te zorgen dat het toestel veilig kan landen en opstijgen. In geval van moeilijkheden wordt automatisch een parachute geopend.

Verwacht wordt dat tegen 2050 consumenten en overheden in Europa gezamenlijk zeven miljoen drones zullen bezitten. In België is de wetgeving vorig jaar aangepast om het gebruik van drones voor commerciële en andere doeleinden te reguleren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*