Wordt Zunum de Tesla van de luchtvaart?

Na hybride auto’s zijn hybride vliegtuigen the next big thing, tenminste als het aan startup Zunum Aero ligt. Het plan is om in 2020 elektrische vliegtuigen in de lucht te hebben – of in ieder geval in de Verenigde Staten.

Zunum Aero is een bedrijf uit Washington DC. Het bestaat al even – een team van technici en piloten werkt al drie jaar aan deze plannen – maar komt nu pas met concrete zaken naar buiten door verschillende patenten aan te vragen. Blijkbaar hebben ze ook al steun gekregen van twee van de kartrekkers in de vliegtuigsector: vliegtuigbouwer Boeing en luchtvaartmaatschappij JetBlue.

Kleine vliegtuigen

Zunum is van plan om kleine hybride-elektrische vliegtuigen te bouwen die plaats bieden aan maximaal 50 personen. Deze vliegtuigen kunnen naar verwachting in 2020 nog niet verder dan een dikke duizend kilometer vliegen, maar dat moet tegen 2030 oplopen tot zo’n 1.600 kilometer.

Nu is het bouwen van een hybride vliegtuig niet zozeer hét breaking news, maar Zunum heeft ook een hele andere kijk op de luchtvaart. In het huidige systeem ben je vaak een hoop tijd kwijt met het reizen van en naar vliegvelden, en ook op het vliegveld zelf moet je aardig wat tijd uittrekken om op tijd aan boord te gaan. De bedoeling is dat in de hybride vliegtuigen van Zunum gaan vliegen vanaf kleine vliegvelden die momenteel niet of nauwelijks gebruikt worden.

De voordelen

Aan dit plan zitten heel veel voordelen en die beginnen bij het milieu. Je staat er misschien niet bij stil, maar korte vluchten produceren zeker ook een enorme CO2-uitstoot die maar liefst 40 procent bijdraagt aan het totaal. Hybride vliegtuigen vliegen op elektriciteit en gebruiken alleen een beetje brandstof als ze dat écht nodig hebben – wat in geval van korte vluchten minimaal zal zijn.

In een land als de Verenigde Staten dreigt dit de wereld van de binnenlandse vluchten behoorlijk op z’n kop zetten. Doordat kleine vliegvelden aangesloten worden op het landelijke netwerk, ontstaan zo veel nieuwe routes die interessant kunnen zijn voor luchtvaartmaatschappijen. De prijs van een vlucht kan in ieder geval daardoor omlaag.

Samen met Boeing en JetBlue worden de plannen de komende jaren verder uitgewerkt. Wanneer deze hybride vliegtuigen ook daadwerkelijk de lucht in gaan is niet zeker, maar dat er gestreefd wordt naar 2020 is wel duidelijk.

Overigens is Zunum Aero natuurlijk niet de enige partij die werkt aan hybride vliegtuigen, want ook vliegtuigbouwer Airbus is volop met deze ontwikkeling bezig. Voorlopig heeft echter nog niemand een commerciële vlucht in de lucht gekregen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*