Elektrische auto’s zijn gevaarlijk stil… Zo zouden ze kunnen klinken

Er komt een moment dat er alleen nog elektrische auto’s op de weg rijden. Goed voor het milieu, goed voor de volksgezondheid. Eén probleem: het wordt gevaarlijk stil op straat.

Volgens de Japanse Kota Kobayashi, designer bij ontwerpstudio Ustwo, is het zwakke gezoem dat elektrische auto’s nu maken te onveilig. “Mensen worden door het geluid gewaarschuwd voor een auto. Dat veiligheidselement is helemaal aan het verdwijnen,” zegt hij op het blog van de studio.

Elektrische auto’s moeten zo snel mogelijk een kunstmatig geluid krijgen, vindt Kobayashi. En de Japanner is niet iemand die alleen een probleem constateert, maar ook direct met een oplossing komt.

Samen met zijn collega’s heeft hij twee maanden lang in de studio gezeten om een paar mogelijke geluiden van de auto’s van de toekomst te ontwerpen. Het gaat om verschillende concepten, waarmee de studio autofabrikanten wil inspireren.

Autofabrikanten zijn sowieso al aan het denken gezet. In de Verenigde Staten heeft de verkeersveiligheidsorganisatie National Highway Traffic Safety Administration bijvoorbeeld al een nieuwe regel ingevoerd: elektrische auto’s die langzamer dan 30 kilometer per uur rijden, moeten een kunstmatig geluid produceren.

De NHTSA heeft de regel in het leven geroepen, nadat uit een onderzoek bleek dat 37 procent van voetgangersongelukken wordt veroorzaakt door elektrische auto’s. Maar echte richtlijnen voor het waarschuwingsgeluid ontbreken. Volgens de regelgevers zorgen de wind en autobanden voor genoeg geluid als elektrische auto’s sneller rijden dan die 30 kilometer per uur.

Elektrische auto’s met een risicoschaal

Verschillende elektrische auto’s beschikken al over een toon waarmee voetgangers worden gewaarschuwd voor hun aanwezigheid. Maar deze geluiden zijn allemaal ontworpen rond reacties op ander verkeer en niet om problemen preventief op te lossen.

De concepten van Kobayashi liggen ergens tussen een waarschuwingssignaal en een richtingaanwijzer. De designers hebben de geluiden gebaseerd op een zelf ontworpen risicoschaal. Auto’s moeten constant het gevaar inschatten en daarop het geluid aanpassen.

In een van de hierboven te horen voorbeelden maakt een auto een geluid dat in frequentie en volume toeneemt als er een voetganger nadert. In een ander voorbeeld wordt het geluid luider per risicozone. Zo komen ze met zestien suggesties.

Man Made Music

Ustwo heeft de geluiden voor elektrische auto’s in samenwerking met muziekstudio Man Made Music geproduceerd. “De truc is om uiteindelijk met een toon te komen die mensen wel herkennen, maar niet negeren, zoals bij een autoalarm gebeurt,” zegt Joel Beckerman, oprichter van Man Made Music.

Hij is zich ervan bewust dat er nog verder gedacht moet worden over omgevingsgeluiden en cultuurverschillen. Wat in New York werkt, werkt niet automatisch ook in Shanghai. “De geluiden zijn slechts een eerste hypothese.”

De ontwikkeling van het geluid van de Audi R8 e-tron

Om een voorbeeld uit de praktijk te laten zien, deelden de ontwerpers op hun blog de onderstaande video, waarin ontwikkelaars uitleggen hoe ze tot de geluiden van de Audi R8 e-tron zijn gekomen.

Deze geluiden halen het inderdaad niet bij die van een Ferrari. Een van de redenen waarom de Italiaanse autofabrikant nooit aan elektrische auto’s begint.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*