Mercedes stopt met waterstof

Drie maanden nadat Mercedes-Benz in de Hydrogen Council plaats nam, trekt het bedrijf zich weer terug. Waterstof is geen onderdeel meer van de strategie.

Baas Dieter Zetsche van Daimler, het concern waar Mercedes onder valt, vertelde tijdens een congres in Stuttgart dat voor de automaker waterstof voorlopig van de baan is. De reden? Voorlopig zijn auto’s op accu’s veel geloofwaardiger als betaalbaar groen alternatief voor de brandstof aangedreven auto. Accu’s zijn flink goedkoper geworden de afgelopen jaren, waardoor een groot bereik ook betaalbaar is geworden.

Het produceren van waterstof blijft een dure aangelegenheid en de infrastructuur ligt er nog steeds niet. Vandaar dat waterstof geen kern meer vormt in de strategie. Het succes van Tesla en zijn supercharger-netwerk zal de Duitsers ook niet ontgaan zijn. Afgelopen winter waren de kaarten nog heel anders geschud. Toen werd met een groot aantal partijen afgesproken dat er gezamenlijk 10 miljard euro in waterstof voor wegverkeer geïnvesteerd zou worden. Het is onduidelijk of Daimler daar ook van terug komt.

Voorlopig kunnen we dus elektrische auto’s met accu’s verwachten van Mercedes en Smart, dat daarvoor ook het submerk EQ is gestart. Voor 2020 moeten we daar de eerste auto’s van in de showroom tegenkomen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*