Nederland in komende 3 jaar 18 nieuwe waterstofstations

Nederland heeft op dit moment 2 waterstofstations. Logisch, gezien er nog geen betaalbare waterstofauto’s zijn. In 2020 moet er in totaal 20 stations zijn in Nederland, waardoor waterstof breder inzetbaar is.

Hyundai heeft al een tijdje een waterstofauto te koop. Niet onbetaalbaar, maar wel duur en met een vrij serieuze beperking: er zijn slechts twee waterstofstations in Nederland. Maar daar gaat verandering in komen. Met voorop het openbaar vervoer. Stads- en streekbussen rijden nu vaak nog op diesel (sommige op gas), waardoor ze in hoge mate bijdragen aan fijnstof in de binnenstad. Nu duidelijk is geworden hoe ongezond dat is, moeten stads- en provinciebestuurders stappen nemen. Waterstof is daarbij een praktische oplossing. Tanken kan in korte tijd en gezien de bussen altijd terug komen op dezelfde plek heb je niet veel extra infrastructuur nodig. Eén waterstofstation op de remise kan vaak een hele vloot bussen in dienst houden. QBuzz in Groningen gaat daarom met twee waterstofbussen rijden.

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om in 2020 een netwerk van 20 waterstoftankstations gerealiseerd te hebben. Op dat moment wordt voor een iets grotere groep waterstof rijden interessant. Maar pas als er schaalvoordeel behaald kan worden, zullen ook de autoprijzen concurrerend zijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*