Kwart van afgelegde kilometers binnenkort zelfrijdend

Zelfrijdende, gedeelde, elektrische auto’s gaan in de komende jaren een enorme opmars maken in de Verenigde Staten. In 2030 zullen de Amerikanen 1500 miljard kilometer afleggen in zulke auto’s. Dat is een kwart van de totaal afgelegde afstand. Dat concludeert de Boston Consulting Group maandag.

Volgens de onderzoekers komen drie trends samen: het delen van ritten, zelfstandig rijden en elektrische auto’s. De verandering zal het grootst zijn in de grote steden, met meer dan een miljoen inwoners. Daar zullen mensen het gunstiger vinden om hun eigen auto weg te doen en een robot-taxi te bestellen.

“De auto-industrie staat op de drempel van een enorme transformatie en het zal er sneller zijn dan mensen beseffen. Voor miljoenen Amerikanen in de grote steden zal de volgende auto die ze kopen misschien de laatste auto zijn die ze bezitten”, aldus de onderzoekers in een verklaring.

Economie
De verandering zorgt voor kansen en nieuwe problemen. Over ruim tien jaar zijn ongeveer vijf miljoen gewone auto’s vervangen door 4,7 miljoen zelfrijdende elektrische auto’s. Forenzen zullen minder geld kwijt zijn om op hun werk te komen. Maar het zal ook een klap betekenen voor autodealers.

Bedrijven als Tesla, BMW, Mercedes, Ford, Volvo, Honda, Google en Uber zetten alles op alles om zo snel mogelijk zelfrijdende auto’s op de markt te kunnen brengen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*