Niemand koopt nog een plugin-hybride (maar de opkomst van EV’s is onvermijdelijk)

Iedereen kon het aan zien komen. Maar moet je dat ook jammer vinden?

De plugin-hybride. De bijtellingstopper in het vaderlandse belastingklimaat en bij uitstek de autosoort die wist te profiteren van allerlei gunstige financiële regelingen. Ondernemers en andere zakelijke gebruikers wreven in hun handen, bij vele anderen leidde het tot gemopper. Vanwaar die 0, 7, of 15 % bijtelling; alleen maar omdat de uitstoot in theorie erg laag is? En dan maar afwachten hoe het in de praktijk is gesteld met de duurzaamheidsgedachten van de eigenaars. Wordt er vol overgave gestekkerd, of wordt vooral het bijtellingsfeest gevierd zonder rekenschap te geven van het verbruik?

De technische gegevens zijn altijd interessant, in het bijzonder de grootte van het accupakket. Dan kan het kwartje ineens vallen. Zijn auto’s met een range extender niet de ideale tussenoplossing? De Fisker Karma in de luxeklasse en de Opel Ampera in de burgerklasse hebben respectievelijk een accu van 20 kWh en 16 kWh. Daarmee moet het leeuwendeel van de mensen zijn dagelijkse kilometers volledig elektrisch kunnen afleggen. Ruim genoeg rijbereik voor woon-werkverkeer, boodschappenrondes, uitstapjes in de omgeving en uitwedstrijden in lokale sportcompetities. Het terugkerende getal is circa 60 km per dag, daaraan heeft de Europese automobilist genoeg.

Toen kwam de stortvloed aan plugin-hybrides. Dat zijn welbeschouwd vaak wonderlijke auto’s. Een Mitsubishi Outlander PHEV is een SUV, een ongunstige stroomlijn is inherent aan dat type auto. Volvo is al jaren niet meer vanzelfsprekend de aanbieder van ruime stationwagons. De V60 is van zichzelf niet overdreven ruim, een acccupakket achterin levert een ronduit matige laadruimte op. Daarbij heeft de V60 Twin Engine een ouderwetse vijfcilinder dieselmotor. Ook de Mercedes C350e en de BMW 330e en 225xe Active Tourer, of giganten als de Volvo XC90 T8 Twin Engine en de Porsche Cayenne Hybrid, het is het allemaal net niet. De batterijgroottes lopen uiteen van 6kWh tot 12 kWh. Het voorgestelde elektrische rijbereik is altijd te optimistisch. Veel van deze auto’s halen in de praktijk niet veel meer dan 30 km. Onder gunstige omstandigheden. Het mag dus niet te koud zijn buiten, want dat gaat ten koste van de batterijcapaciteit.

Met die laatst geïntroduceerde modellen is het niet zo verwonderlijk dat niemand nog een plugin-hybride koopt. De plugin-hybride lijkt voornamelijk te bestaan om de uitstootcijfers van autofabrikanten in te perken, laat de bezitters profiteren van fiscale voordelen en combineert daarmee het slechtste van twee werelden. De accupakketten zijn te klein om volledig elektrisch veel kilometers te maken. Het brandstofverbruik is hoog na het leegrijden van de accu’s, of als er nooit wordt opgeladen. De bagageruimte vaak onhandig van vorm vanwege de aanwezigheid van het accupakket. Ook ligt de nieuwprijs doorgaans nogal hoog.

Mensen die oprecht geïntereseerd zijn in elektrisch rijden wagen de overstap naar een volledig elektrische auto. Ook daarmee valt als gemiddelde automobilist overal te komen. Niet als vertegenwoordiger met de drie noordelijke provincies als rayon, of als veelvuldig vakantievierder die altijd zijn auto meeneemt en ook nog eens sterke voorkeur heeft voor de Côte d’Azur. Hoewel er dan nog altijd Tesla’s zijn, die je makkelijk ver weg brengen.

Ondertussen dalen de accuprijzen, beginnen accupakketten met een grootte tussen de 40 en 60 kWh gangbaar te worden en neemt daardoor het rijbereik van elektrische auto’s steeds verder toe. Zonder nadenken 300 km afleggen. Daarbij profiteren elektrische auto’s wel van een lage bijtelling, namelijk 4 %. Volledig elektrisch wordt zonder twijfel steeds meer de norm. Maar ergens is het jammer dat er geen fabrikant is die het range extender-principe perfectioneert; een accupakket met een grootte tussen 20 – 30 kWh en een efficiënte verbrandingsmotor. Dat kan fijne reiswagens opleveren, die mensen met laadstress ook elektrisch laten rijden. Zodat iedereen er proefondervindelijk achterkomt dat het geen reuzengrote uitdaging is om de accu’s vol te houden. Het netwerk van gewone laadpalen en snellaadpalen is er eenvoudigweg al.

Verkoopcijfers plugin-hybrides
Model
Verkopen jan-feb 2016
Verkopen nov-dec 2016
Verkopen jan-feb 2017
1 VW Passat Variant 120 2.523 2
2 BMW 3-serie 33 1.298 5
3 Mitsubishi Outlander 21 1.145 9
4 Audi Q7 0 1.090 10
5 Mercedes C-klasse Estate 51 922 2

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*