Is dit de parkeertoren van de toekomst?

Elektrisch rijden betekent ook nadenken over het opladen.

Een conceptontwerp voor een parkeertoren in Shanghai, om elektrische auto’s in op te laden. Het reguliere netwerk van tankstations verliest aan belang, maar de nood aan laadpalen neemt toe. Architectenbureau Ennead Lab kwam daarom met dit ontwerp. Dat roept herinneringen op aan de torens die op verschillende industrieterreinen in den lande dienst deden als verkoopvestiging voor Smarts. Dit zijn echter parkeertorens met een geautomatiseerd liftsysteem, waarbij iedere plaats direct ook een oplaadmogelijkheid heeft. Buiten de torens zijn onder overkappingen snelladers te vinden.

Hoe meer laadmogelijkheden, hoe beter. Zorgvuldige vormgeving helpt uiteraard ook. Dit ontwerp is in de eerste plaats passend binnen een hoogbouwstad, waarvan we er in Nederland maar weinig hebben. De luifels waaronder de snelladers zijn geplaatst doen sterk aan het aloude pompstation denken. Niet enorm vernieuwend dus. Het is dan ook de vraag of elektrisch rijden noopt tot een nieuwe vormgeving van aan mobiliteit verwante bouwwerken, of dat er gewoon zoveel mogelijk laadpalen en snelladers moeten komen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*