De wereld rond op hernieuwbare energie

Met een boot. Omdat het kan en om een daad te stellen.

Het is een project van de Fransen Jerome Delafosse (documentairemaker) en Victorien Erussard, in dienst als kapitein. De boot die ze ervoor gebruiken heeft al een geschiedenis. De catamaran werd gebouwd in 1982 en behaalde de overwinning in de Trophée Jules Verne. Dat is een zeilwedstrijd rond de wereld, de recordhouder had daar net geen 41 dagen voor nodig.

De boot is ingrijpend vebouwd en Energy Observer gedoopt. Zonne-energie, windenergie en waterstof worden gebruikt voor de aandrijving. Voor de ronde om de wereld wordt ruim de tijd genomen. Er wordt gerekend op zes jaar, waarbij 101 havens en 50 landen worden aangedaan.

De zonnepanelen liggen op het dek en zijn voorzien van een anti-slip laag. De schippers moeten zonder gevaar over het dek kunnen blijven lopen. De capaciteit ligt ongeveer 25 % hoger dan bij traditionele zonnecellen. Het zeil wordt zowel gebruikt voor de voortbeweging als om elektrische energie mee te genereren. Ook zijn er twee verticale turbines die zo’n 3 kW kunnen leveren. Al deze energie wordt gebruikt om de twee elektromotoren van kracht te voorzien. Zeewater kan worden omgezet in waterstof, middels elektrolyse. Voor alle bètas: het zout wordt uit het zeewater gehaald middels omgekeerde osmose. De brandstofcel kan 26 kWh energie produceren met 1,6 kg aan waterstof.

Een wonder der techniek aldus. Nog wat cijfers om mee af te sluiten. De twee elektromotoren leveren elk 41 kW bij 3000 tpm. Er is een lithium-ion accupakket aanwezig met een capaciteit van 106 kWh. De fotovoltaïsche cellen (zonnepanelen) hebben een totale oppervlakte van 130 m2.

De kaptitein wil met het schip het gebruik van hernieuwbare, groene en niet-vervuilende technologieën demonstreren. Over de hele wereld, het vertrek was vorige week in Saint Malo.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*