Actie voor 100.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken in Nijmegen

NIJMEGEN – Vele honderden, misschien wel duizenden hectare aan platte daken zijn er te vinden op de grote bedrijventerreinen in en rond Nijmegen. Onder het motto ‘zon-op-dak hoort erbij’ start een initiatiefgroep met onder meer de Gelderse Milieufederatie, de provincie en het platform Rijk van Nijmegen 2025 een actie om binnen enkele jaren 100.000 zonnepanelen op de bedrijfsdaken te krijgen.

,,Ondernemers onderschatten nog steeds de voordelen van zonne-energie’’, zegt Volkert Vintges, directeur van de Gelderse Milieufederatie en een van de aanjagers van zon-op-dak. ,,Ze hebben soms geen trek in in het leggen van panelen. Ze vinden het te veel gedoe omdat het niet hun  core -bussines is. Ze hebben vaak ook geen idee van de kosten en opbrengsten, weten niet of hun dak er  geschikt voor is. Soms willen bedrijven het wel, maar zitten ze gehuurd en voelt de verhuurder er weer niks voor.”

Koudwatervrees

De initiatiefgroep gaat ondernemers concrete hulp aanbieden. ,,Dat ze nog niet kiezen voor zonne-energie is vaak koudwatervrees. Wij gaan ze helpen door ze met een marktplaats direct in contact te brengen met lokale installateurs en  met andere  deskundigen op het terrein  van zonne-energie. We hebben  al een eerste inventarisatie gemaakt van welke daken mogelijk geschikt zijn’’, zegt Ivo Snijders van Locol, een organisatie die in Amsterdam ervaring heeft opgedaan met de plaatsing van zonnepanelen op bedrijfscomplexen.

Energiekosten

De aftrap voor de actie is op 17 mei. Bedrijven rond het Maas-Waalkanaal, Bijsterhuizen, Kerkenbosch  en Wijchen-Oost zijn hiervoor uitgenodigd. Volgens Snijders is de inzet ondernemers duidelijk te maken dat plaatsing van zonnepanelen eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. En dat er ook geld mee te verdienen  is. ,,De zon-investering verdient zich niet terug in drie jaar zoals ondernemers vaak willen , maar binnen zeven , tien jaar  staan ze wel degelijk op winst qua energiekosten.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*