Zonnepanelen leveren Vlaanderen 90 miljoen kWh energie op. “Daarmee kan een elektrische auto 15.000 keer om de aarde rijden”

Vandaag is het World Earth Day, een dag waarop we stilstaan bij de klimaatsverandering. De Vlaming is alvast op de goede weg, want vorig jaar zijn er 20.850 nieuwe zonnepaneleninstallaties bijgekomen. Dat is samen goed voor heel wat hernieuwbare energie, namelijk 90 miljoen kWh per jaar.

En de impact daarvan is groot, aldus organisator van groepsaankopen van zonnepanelen en groene energie IChooser: zo kun je met 90 miljoen kWh ieder jaar 25.714 gezinnen van energie voorzien. “Dat komt ongeveer overeen met het totaal aantal gezinnen in steden als Hasselt, Sint-Niklaas, Roeselare of Genk”, zegt Frédéric Dumalin van iChoosr.

Met 90 miljoen kWh kan een elektrische auto ook 15.000 rondjes rond de aarde rijden, of kunnen alle Vlamingen met een elektrische fiets tot aan de laars van Italië fietsen. “Een elektrische fiets verbruikt gemiddeld 1 kWh per 140 kilometer. Als iedere Vlaming zo’n fiets zou hebben, kunnen alle Vlamingen met de opbrengst van vorig jaar 12.600 miljoen kilometer fietsen. Goed voor 1.656 km per persoon. Dat is in vogelvlucht de afstand naar het zuidelijke punt van Italië”, aldus Dumalin.
Vlaanderen moet tegen 2020 ruim tien procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil dat we dan veertig procent meer windenergie produceren en een derde meer zonne-energie. Deze week nog huldigde hij het 275.000ste dak met zonnepanelen in.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*