Grote autofabrikanten verdeeld over toekomst waterstof

Daimler stopt met de ontwikkeling van waterstofauto’s. Dat heeft topman Dieter Zetsche van het Mercedes-moederbedrijf onlangs bekendgemaakt. De Duitsers hebben voor zero-emissie-voertuigen meer vertrouwen in elektrisch rijden. Min of meer tegelijkertijd kwam Toyota met een vrachtauto op waterstof. De Japanners zien juist wel toekomst in de brandstofceltechnologie, ook voor personenauto’s.

Zetsche zei tijdens een bijeenkomst in Stuttgart begin deze maand dat de fabrikant zijn waterstofactiviteiten terug schroeft. Doordat accu’s steeds goedkoper worden, zijn e-voertuigen een steeds geloofwaardiger alternatief voor traditionele brandstoffen. Dit in tegenstelling tot waterstof, dat qua ontwikkeling nog te ver achterligt en daardoor minder concurrerend is dan rijden op stroom.

Begin dit jaar werd bekend dat diverse grote bedrijven zich verenigen om waterstof als energiebron te promoten. Naast oliemaatschappijen Shell en Total maakt ook Daimler onderdeel uit van dit initiatief. Of de Duitsers nog steeds achter die keuze staan, is niet duidelijk. De autobouwer uit Stuttgart zet weliswaar de activiteiten op een laag pitje, maar stopt er niet helemaal mee.

Toyota

Toyota, dat behoorlijk groter is dan Daimler, houdt wél geloof in brandstofcellen. Het Japanse bedrijf kwam recentelijk met een truck op waterstof. Het voertuig kan na een tankbeurt ruim driehonderd kilometer rijden en heeft twee kWh-batterijen aan boord. De fabrikant trekt hierin samen op met het havenbedrijf van Los Angeles. De truck gaat vooral in die regio rijden, waardoor een grote actieradius niet noodzakelijk is. Het nieuws van Toyota volgt kort op een bekendmaking van Tesla. De producent van elektrische personenauto’s werkt momenteel hard aan een e-truck, die volledig op stoom kan rijden. Het voertuig moet in september worden onthuld.

Het Japanse concern denkt dat waterstof ook voor personenauto’s een belangrijke verduurzamer kan zijn. Enkele jaren geleden kwam het bedrijf als een van de eerste fabrikanten met een brandstofcelvoertuig, de Mirai. Daarvan zijn er inmiddels ongeveer drieduizend verkocht wereldwijd.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*