Prijsdaling duurzame energie maakt subsidie overbodig

Binnenkort is er geen subsidie meer nodig voor groene energie, verwacht Denemarken.

“Alles wijst erop dat technologie duurzame energie steeds competitiever maakt”, aldus Lars Christian Lilleholt, de Deense minister van energie, in een interview met Bloomberg. Andere energiebronnen zullen het daardoor moeilijker krijgen, verwacht hij. “Het is nu al onmogelijk om zonder steun een nieuwe kolencentrale te bouwen.”

Enorme prijsdaling

De prijzen van hernieuwbare energie zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Zo gaat de energie die wordt opgewekt in het tweede nieuwe windpark op zee bij Borssele nog maar 5,45 cent per kilowattuur (kWh) kosten. Dat is een wereldwijde trend. In Mexico en Marokko beloven bedrijven binnenkort energie te leveren tegen prijzen die lager zijn dan energie afkomstig uit welke fossiele bron dan ook.

Die prijsdaling is ook goed te merken in Denemarken. Niels B. Christiansen, CEO van ingenieursbedrijf Danfoss, verwacht dat de kosten voor het produceren van duurzame energie ergens tussen 2020 en 2030 zullen dalen tot onder de prijs voor andere vormen van energieopwekking.

100 procent duurzaam

Denemarken, dat al sinds jaar en dag vooroploopt met het opwekken van windenergie, ligt op koers om in 2030 de helft van alle benodigde energie uit hernieuwbare bronnen te halen. In 2050 willen de Denen hun energievoorziening, inclusief verwarming en transport, 100 procent duurzaam hebben.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*