VIDEO-Met de taxi vliegen over Eindhoven? Uber stort zich op vliegende taxi’s

DALLAS/ EINDHOVEN  – Uber werkt aan een dienst met vliegende taxi’s. Dat maakte het bedrijf deze week bekend op een congres in Dallas. De  verbazing over Amber Mobility, de eerste zelfrijdende elektrische auto die al in 2018 in Eindhoven gaat rijden, is nog niet verwerkt of de overtreffende trap wordt alweer aangekondigd.

Dit keer is het Uber die aankondigt dat het werkt aan vliegende taxi’s. Elektrische taxi’s die zonder uitstoot en nauwelijks hoorbaar net als helikopters verticaal kunnen opstijgen en landen.

2020
Voor de technologie werkt Uber samen met vliegtuigbouwer Embraer en helikopterfabrikant Bell (dat meewerkte aan de ontwikkeling van  het militaire toestel Osprey dat verticaal kan opstijgen en landen).

Uber wil op de wereldtentoonstelling van 2020 in Dubai een eerste demonstratie geven van zijn ‘Uber Elevate Network’. Hiervoor werkt het samen met overheden in het Amerikaanse Dallas-Fort Worth en Dubai. Een vastgoedbedrijf ontwikkelt de zogeheten vertipods; de plekken waar de taxi’s gaan opstijgen en landen. ChargePoint maakt de elektrische oplaadstations.

De eerste?
Uber mag dan als eerste werken aan vliegende taxi’s, het is zeker niet de eerste die werkt aan vliegende auto’s. Zo introduceerde vliegtuigfabrikant Airbus deze week samen met ontwerpstudio Italdesign een ontwerp voor een vliegende auto: de elektrisch aangedreven Pop.Up.

Het concept van de Pop.Up is gebaseerd op gedeeld gebruik. Elke rit wordt gepland met een bijbehorende app. Deze stelt  de beste route voor via de weg, de lucht en voor langere ­afstanden ook via de trein of te zijner tijd de Hyperloop. Dit alles zonder dat de passagiers hun cabine hoeven te verlaten of zich met de besturing van het voertuig bezig hoeven te houden.

Drone
Ook Google-oprichter Larry Page werkt met twee bedrijven aan vliegende auto’s. Zijn start-up Kitty Hawk presenteerde deze week al een ultralicht luchtvaartuig, maar dat is meer een drone waar de bestuurder op zit. Dichter bij huis, in het Brabantse Raamsdonksveer, wordt de Pal-V gebouwd: een vliegende auto die het midden houdt tussen een auto met drie wielen en een gyrocopter. Sinds kort is het vaartuigje in de verkoop. De goedkoopste versie kost 299.000 euro. De levering zou eind 2018 moeten plaatsvinden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*