Google’s zelfrijdende auto getest door 500 gezinnen

Terwijl we nog weinig weten over de auto­plannen van Apple, gaat Google op volle snelheid vooruit. Waymo, de dochter­onderneming van de zoekgigant, gaat 500 Amerikaanse gezinnen uitrusten met een zelfrijdende Chrysler minivan.

Google had al 100 auto’s op de weg, maar wil nu testen hoe de autonome voertuigen zich gedragen in dagelijkse situaties. Er doen 500 gezinnen mee, die wonen in een gebied dat twee keer zo groot is als San Francisco.

Aanvankelijk nog met chauffeur

De gezinnen kunnen op ieder moment van de dag een zelfrijdende auto oproepen door middel van een app. Aanvankelijk zal er nog wel een chauffeur in de auto zitten. Dit is een medewerker van Google die de veiligheid en het functioneren van de auto in de gaten houdt.

De afgelopen tijd hebben medewerkers van Waymo de auto’s getest. Nu is de technologie klaar voor een groter publiek. De eerste testers zeggen in een video enthousiast te zijn. Kinderen kunnen gemakkelijker naar de sportclub gebracht worden en daarnaast speelt vermoeidheid een minder grote rol bij het rijden.

Auto on-demand

Google stelt de voertuigen on-demand beschikbaar en denkt dat een vloot deelauto’s een goede aanvulling kan zijn op de voertuigen die mensen zelf bezitten. De zoekgigant begon in 2009 met onderzoek naar zelfrijzende auto’s. Eind vorig jaar ging de tak zelfstandig verder onder de naam Waymo, dat ook onder moederconcern Alphabet valt.

Onlangs kreeg ook Apple een vergunning om zelfrijdende auto’s op de openbare weg te testen. Het is echter onduidelijk hoe ver de ontwikkeling van de Apple Car is. Net als Google, richt Apple zich naar verluidt vooral op software voor autonoom rijden. De Chinese Uber-concurrent Didi Chuxing is bij het project betrokken. Apple investeerde vorig jaar fors in dit bedrijf en het opende onlangs een laboratorium in de VS voor onderzoek naar technologie voor zelfrijdende auto’s.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*