Tesla gunt ons eerste blik op elektrische vrachtwagen

Na Amsterdam-Zuid en Mars moet nu ook de Brennerpas het domein worden van Elon Musk.

Tijdens een TED-talk gisteravond liet Elon Musk een eerste plaatje zien van een volledig elektrische vrachtwagen, een ‘semi’ zoals ze dat noemen in Amerika. De vrachtwagen zou echter niet alleen op het scherm bestaan, Musk stelt zelfs al even met het ding over de parkeerplaatsen van Tesla te hebben gereden.

Hét grote voordeel van elektrische aandrijving is -los van de lagere uitstoot- is het surplus aan koppel dat al vanaf stilstand aanwezig is. Momenteel zijn vrachtwagens voorzien van grote zes- of achtcilinder dieselmotoren die dankzij een fors slagvolume zo veel mogelijk koppel produceren. Diesel waarop de trucks dankzij grote brandstoftanks zo 1000 kilometer kunnen rijden alvorens ze weer moeten bijtanken. Dat is dan ook de grote vraag: hoe ver kan Tesla’s vrachtwagen rijden alvorens weer aan de stekker te moeten. Juist in dit segment is de range belangrijker dan waar ook en willen beroepschauffeurs (en vooral hun klanten) niet langer stoppen/rusten dan strikt noodzakelijk.

Het plaatje zelf verschaft nog niet al te veel duidelijkheid. Ja, de vrachtwagen ziet er futuristisch en gestroomlijnd uit, maar futuristische concepten hebben de bekende vrachtwagenfabrikanten zelf ook al getoond. Het is natuurlijk vooral de techniek waarnaar we benieuwd zijn. Daarnaast kennen we ook al de One van Nikola, eveneens een Amerikaans bedrijf dat de vrachtwagen wil elektrificeren en ook zij kiezen voor een gladde en gestroomlijnde cabine (onder).

Overigens wil de EU de maximale lengte voor vrachtwagens verhogen, waarbij de maximale lengte van de laadruimte niet mag toenemen. Dit om fabrikanten te helpen gestroomlijndere en zuinigere vrachtwagens te ontwikkelen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*